Na Ukrajine podpálili dom známeho protikorupčného aktivistu
23 | 07 | 2020 I TASR

Neznámi páchatelia na Ukrajine podpálili dom známeho bojovníka proti korupcii Vitalija Šabunina, ktorý následne obvinil ukrajinské úrady z nedostatočnej ochrany aktivistov.


Šabunin, ktorý je šéfom neziskovej organizácie Protikorupčné centrum (CPK), medzičasom zverejnil na internete fotografiu svojho prízemného rodinného domu s poškodeným interiérom a preborenou strechou. V statuse dodal, že pri požiari jeho domu nebol nikto zranený. Spresnil, že jeho manželka a deti v čase požiaru doma neboli a rodičom sa z horiaceho domu podarilo ujsť.

Incident, ktorý sa odohral v obci Hnidyn neďaleko Kyjeva, vyšetruje polícia pre podozrenie z podpaľačstva. Nateraz polícia nepotvrdila dohady, že v dome sa po požiari našla aj výbušnina, uviedla agentúra Ukrinform. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vlani pred voľbami označil boj proti korupcii a jej vykorenenie za jeden z hlavných cieľov svojho pôsobenia vo funkcii.

Útok proti bojovníkovi proti korupcii zažila Ukrajina aj v lete roku 2018, keď jeho terčom bola 33-ročná Kateryna Handziuková. Útočník jej do tváre chrstol kyselinu sírovú, pričom utrpela rozsiahle popáleniny a poškodenia a musela sa podrobiť sérii chirurgických zákrokov. Ťažkým zraneniam podľahla v novembri roku 2018. Európska únia i Spojené štáty označili podobné útoky na verejne činných aktivistov za neprijateľné a naliehali na príslušné úrady, aby ich páchateľov vydali justícii.

Slováci sa pustili do Ivany Gottovej: Toto vdove po Karlovi nemôžu odpustiť!
Ivana Gottová si poslednými krokmi moc slovenských priaznivcov nezískala. Tí jej totiž vyčítali to, ako sa zachovala k Slovákom, ktorí prejavili záujem sa zúčastniť decembrových koncertov, píše portál Stars24. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Timotej Dudka