Pompeo údajne v Londýne povedal, že šéfa WHO si kúpila čínska vláda
22 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo údajne počas svojej návštevy Londýna povedať britským zákonodarcom, že šéfa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa si "kúpila čínska vláda".


Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na britské denníky The Times a The Daily Telegraph.

Britské médiá vo svojich článkoch citovali niekoľko osôb, ktoré sa zúčastnili na udalosti organizovanej think-tankom Spoločnosť Henryho Jacksona (HJS), zaoberajúcim sa zahraničnou politikou. Tento nezávislý výskumný tím podľa kritikov propaguje neokonzervativizmus a myšlienky krajnej pravice.

Pompeo počas osobného stretnutia s pozvanými zákonodarcami povedal, že jeho tvrdenia sa zakladajú na "spoľahlivých zisteniach tajných služieb". Bližšie informácie však neuviedol. "Keď išlo do tuhého, keď naozaj išlo o všetko, keď bola v Číne pandémia, Doktor Tedros, ktorý bol... kúpený čínskou vládou," citoval Pompeove slová denník The Daily Telegraph.

Pompeo spoločne s americkým prezidentom Donaldom Trumpom ostro kritizovali reakciu WHO na koronavírusovú pandémiu. Obvinili ju z pomáhania Číne pri utajovaní počiatočnej závažnosti situácie v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 a zdroja jeho šírenia. O takýchto závažných obvineniach však v súvislosti s Ghebreyesusom nikdy predtým nehovorili, dodáva DPA.

Čínski hackeri sa snažili ukradnúť výskum vakcíny proti koronavírusu, tvrdí USA
Čínsky veľvyslanec v Spojenom kráľovstve odmieta „neopodstatnené tvrdenia“ Západu v čase, keď dvaja čínski štátni príslušníci sú obvinení zo širokého spektra údajných pokusov o hackovanie, píše theguardian.com Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Mário Martinka