Polícia obvinila okresného šéfa SNS Jaroslava Fridrika z pokusu o podvod
22 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Okresný šéf SNS Jaroslav Fridrik je spolu s manželkou obvinený z pokusu o podvod. Z obvinenia vyplýva, že sa mali dopustiť úkonov, na základe ktorých došlo k pochybnému zvýšeniu základného imania miliónového podniku v Turci a rovnako k zmene vlastníckych pomerov vo firme AFG. 


Obvinení chceli vylúčiť bývalú spoločníčku Annu Bródyovú, ktorá disponovala štvrtinovým podielom vo firme. Vďaka zvýšenému základnému imaniu klesol Bródyovej podiel na 0,44 percenta, vďaka čomu pri následnom vyrovnaní prišla o stovky tisíc eur, píšu Aktuality. 

Po tom, ako bolo základné imanie spoločnosti zvýšené z niekoľko tisíc na 381-tisíc eur, vyskočil Fidrikov podiel v poľnohospodárskej firme 99,6 percenta. Firmu z Turca napokon kúpila spoločnosť VS Agro. 

Väčšinový vlastník a vtedajší majiteľ firmy AFG Fridrik mal v roku 2017 iniciovať hlasovanie per rollam, jednotliví spoločníci sa teda mali vyjadriť písomne, ktoré sa týkalo zvýšenia základného imania. Bródyová podľa vlastných slov o tomto hlasovaní nevedela a nestihla sa vyjadriť do uloženého termínu, čo automaticky znamenalo, že s návrhom nesúhlasí. 

Zápisnicu z hlasovania per rollam, ktorá podľa Aktualít obsahovala pochybné uznesenie o zvýšení základného imania firmy, mala vyhotoviť Fridrikova manželka. Oboch na základe toho polícia obvinila za obzvlášť závažný zločin podvodu v štádiu pokusu spáchaného formou spolupáchateľstva. 

Manželka sudcu Sklenku fakturovala Kočnerove úplatky firme spájanej so Zsuzsovou
Bývalý sudca Vladimír Sklenka pred vyšetrovateľmi vypovedá nielen o korupcii na bratislavskom súde. Povedal aj o tom, že jeho manželka Dáša mala fakturovať úplatky Mariana Kočnera firme, ktorá je spájaná s obvinenou Alenou Zsuzsovou.... Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


„Ja to považujem za vymyslenú vec, my sme neporušili žiadny zákon,“ povedal Fridrik s tým, že spolu s manželkou podali voči obvineniu sťažnosť. Fridrik pôvodne do firmy vložil 4980 eur no po zmenách jeho vklad vzrástol na 379 980 eur, pričom Bródyovej vklad bol 1660 eur. 

Vo firme AFG sa však udialo viacero zmien vo vlastníckych pomeroch. Spoločnosť z Turca si v roku 2010 zobrala úver vo výške 2,9 milióna eur. Majitelia za úver ručili ako firemným majetkom tak aj svojimi podielmi. Po tom, ako AFG nedokázala úver splácať, odkúpila dlh vo výške 1,5 milióna eur spoločnosť Sanagro. 

Sanagro patrí do portfólia Sandberg Capital, ktorú vlastní niekdajší partner J&T Martin Fedor. Po tom, ako si firma Sanagro uplatnila záložné právo, Fridrik a Bródyová o podnik prišli. Nemali totiž dostatok finančných zdrojov na zaplatenie dlhu. 

Od februára 2019 je však oficiálnym vlastníkom spoločnosti AFG firma VS Agro, ktorá patrí advokátovi Michalovi Krnáčovi. Ten je spájaný s bývalým predsedom SNS Jánom Slotom a taktiež s podnikateľom Georgom Trabelssiem. 

Aktuality dodávajú, že podľa Fridrika aj napriek tomu patrí AFG stále skupine Sanagro. To ale zástupca spoločnosti Martin Vajdička odmieta a tvrdí, že Sanagro nefinancovala kúpu obchodných podielov firmy z Turca. Zároveň platí, že Fridrik už ako spolumajiteľ AFG nefiguruje. 

Matovič provokuje a odvádza pozornosť lebo má strach, tvrdia odborníci
Typickým znakom verejného prejavu premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) je spŕška nadávok smerovaná na všetkých jeho názorových oponentov. Podľa odborníkov Matovič odvádza pozornosť preto, aby sám voči sebe nemusel vyvodzovať zodpovednosť.... Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok