Hoax: Nicholsonová nebola na proteste za práva ľudí v sexuálnom priemysle
22 | 07 | 2020 I TASR

Na slovenskom Facebooku sa objavil záber, ktorý vytváral dojem, že europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová sa zúčastnila na proteste sexuálnych pracovníčok v Kanade.


To však nie je pravda, ide o fotomontáž. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Na súkromnom facebookovom profile bola 16. júla zdieľaná čiernobiela fotografia, ktorá budí dojem, že europoslankyňa Nicholsonová sa v Kanade zúčastnila na proteste za pracovné práva ľudí pracujúcich v sexuálnom priemysle. Na obrázku sú tri ženy, ktoré držia transparenty s heslami v angličtine ako "Dekriminalizujte sexuálnu prácu" či "Sexuálni pracovníci si taktiež zaslúžia pracovné práva".

Fotografia v predmetnom facebookovom príspevku je zmanipulovaná a pôvodný záber zhotovila skupina aktivistov v Toronte. Na vytvorenie obrázku zdieľaného na slovenskom Facebooku niekto zmanipuloval pôvodnú fotografiu tým, že zmenil na nej farebnú škálu do čiernobielej a nahradil tvár ženy v strede fotografiou slovenskej europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej.

V Čechách možno kvôli koronavírusu posunú voľby
Počet aktívnych prípadov ochorenia COVID-19 v Českej republike presiahol hranicu 5000. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | TASR


Autor manipulácie použil fotografiu s tvárou Nicholsonovej, ktorú pôvodne vyhotovil Martin Baumann z agentúry TASR 16. júna 2016. V grafickom programe vystrihol jej tvár a vložil ju do fotografie s transparentmi. Pôvodná fotografia je uverejnená na stránkach skupiny Maggie's. Tá pôsobí v Toronte, kde bojuje za práva ľudí pracujúcich v sex biznise.

AFP sa telefonicky spojila aj s europoslankyňou Nicholsonovou, ktorá potvrdila, že sa na žiadnej demonštrácii za práva sexuálnych pracovníkov v Kanade nezúčastnila. Podľa vlastných slov žila v minulosti v kanadskom meste Kingston so svojím bývalým manželom a synom po dobu jedenástich mesiacov na oficiálne prisťahovalecké víza.

Pobyt v Kanade uvádza aj vo svojom verejne dostupnom životopise. Neexistuje dôkaz o tom, že by bola akýmkoľvek spôsobom prepojená s hnutím Maggie's v Toronte.

Matovič provokuje a odvádza pozornosť lebo má strach, tvrdia odborníci
Typickým znakom verejného prejavu premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) je spŕška nadávok smerovaná na všetkých jeho názorových oponentov. Podľa odborníkov Matovič odvádza pozornosť preto, aby sám voči sebe nemusel vyvodzovať zodpovednosť.... Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Konšpirácie okolo Nicholsonovej a jej pôsobení v Kanade sa objavili už v novembri 2018 po tom, ako sa rozšírila správa, podľa ktorej tam mala byť v roku 2003 zadržaná pre prostitúciu. V tom čase internetom koloval dokument, ktorý svojím vzhľadom budil dojem, že je záznamom zo zápisnice ottawskej polície. Išlo však o podvrh, tento dokument mal vytvoriť a rozšíriť bývalý príslušník SIS Pavol Forisch.

Nicholsonová podala na Forischa za jeho tvrdenia o prostitúcii trestné oznámenie. Verejnosti tiež ukázala stanovisko ottawskej polície, podľa ktorej bol dokument, ktorý mal byť vydaný ich úradom, sfalšovaný. Dezinformáciu, ktorá sa v júli 2020 začala šíriť opäť, komentovala europoslankyňa slovami:

"Neviem sa toho zbaviť, stretávam sa s tým v bežnom živote. Keď idem s deťmi po ulici, niektorí spoluobčania na mňa kričia, že som prostitútka z Kanady. Bola by som veľmi rada, keby sa to dalo nejakým legálnym spôsobom zastaviť."

Maroš Kramár: Najskôr sexuálny škandál a teraz operácia!
Maroš Kramár zažil v poslednej dobe jeden poriadny škandál, nakoniec však z neho vyviazol s čistým štítom, a tak mohol riešiť svoje nepríjemné zdravotné záležitosti. S čím musel známy herec na operáciu? Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Timotej Dudka