Havária vojenského vrtuľníka v Kolumbii si vyžiadala najmenej deväť obetí
22 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Kolumbijská armáda pátra po dvoch príslušníkoch ozbrojených síl, ktorí sú nezvestní po havárii vojenského vrtuľníka na juhu krajiny. O život pri nej prišlo deväť členov posádky. Zranených bolo šesť osôb, informovali podľa agentúry AFP miestne médiá.


Vrtuľníkom typu Blackhawk sa prepravovalo 17 príslušníkov kolumbijskej armády, vyslaných na zásah proti partizánom. Velenie armády zatiaľ neoznámilo, či príčinou havárie bolo zostrelenie vrtuľníka alebo išlo o nehodu. Vrak vrtuľníka sa našiel v blízkosti rieky Inírida v departemente Guaviare — v oblasti, kde pôsobia stále aktívni príslušníci bývalých partizánskych Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC).

Povstalci FARC zložili zbrane po dosiahnutí historickej mierovej dohody v roku 2016, ktorá skončila polstoročný konflikt a zmenila túto gerilu na komunistickú politickú stranu. Viac ako 2000 bývalých povstalcov sa však dohode odmieta podriadiť a naďalej bojujú proti vláde, pričom financie získavajú z obchodovania s drogami a nelegálnej ťažby.

Armáda uviedla, že vrtuľník sa zúčastnil na operácii proti "odštiepencom" v oblasti, kde sa nachádzajú nelegálne plantáže. Pôsobí tam jedna z najvplyvnejších zločineckých skupín, ktorá vznikla rozštiepením FARC. Tejto skupine velí Gentil Duarte. Duarte sa pôvodne zúčastňoval na mierových rozhovoroch, nakoniec sa však rozhodol pokračovať v partizánskom boji a snaží sa spojiť ďalšie skupiny, ktoré sa odtrhli od mierového hnutia FARC.

14 ľudí postrelených pred domom smútku v Chicagu
Štrnásť ľudí bolo v utorok zranených počas streľby na pohrebe. Polícia prehľadáva okolie aby našla podozrivých. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Mário Martinka