Čínski hackeri sa snažili ukradnúť výskum vakcíny proti koronavírusu, tvrdí USA
22 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Čínsky veľvyslanec v Spojenom kráľovstve odmieta „neopodstatnené tvrdenia“ Západu v čase, keď dvaja čínski štátni príslušníci sú obvinení zo širokého spektra údajných pokusov o hackovanie, píše theguardian.com


Dvaja čínski štátni príslušníci boli obvinení z toho, že sa pokúsili ukradnúť výskum vakcíny Covid-19, pričom hackli stovky spoločností v USA aj v zahraničí. Podarilo sa im hacknúť aj zmluvných dodávateľov v oblasti obrany. Li Xiaoyu (34 rokov) a Dong Jiazhi (33 rokov) sa tiež zamerali na aktivistov v oblasti ľudských práv v USA, Číne a Hongkongu, uviedol zástupca generálneho prokurátora John Demers.

Li a Dong, o ktorých sa predpokladá, že sú v Číne, konali v niektorých prípadoch „pre svoj osobný prospech“ a v iných prípadoch v prospech čínskeho ministerstva štátnej bezpečnosti, uviedol Demers. "Čína sa zaradila do klubu národov spolu s Ruskom, Iránom a Severnou Kóreou, ktoré poskytujú bezpečné útočisko pre kybernetických zločincov," uviedol Demers.

USA nariadili uzavretie čínskeho konzulátu v Houstone
Čína v stredu vyhlásila, že Spojené štáty nariadili uzavretie jej konzulátu v americkom meste Houston v štáte Texas. Peking tento krok označil za provokáciu, ktorá porušuje medzinárodné právo, napísala agentúra AP s tým, že USA toto tvrdenie zatiaľ... Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Krátko po tom čo USA vzniesli obvinenia, čínsky veľvyslanec v Spojenom kráľovstve, Liu Xiaoming, odmietol tvrdenia Západu, že Čína ukradla údaje o výskume a označil ich za „neopodstatnené“. Tweetol: „Takéto obvinenia predstavujú neúctu k čínskym vedcom a ich úspechom; mohli by tiež narušiť medzinárodnú spoluprácu v oblasti výskumu a vývoja. Svet musí dôrazne čeliť a odmietnuť takéto neopodstatnené tvrdenia.“ Tento krok prichádza uprostred rastúceho napätia medzi globálnymi superveľmocami. Toto napätie je poháňané pandémiou koronavírusu, z ktorej Donald Trump obviňuje Čínu.

Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že Li a Dong, ktorí boli spolužiakmi na vysokej škole elektrotechniky v Čcheng-tu, sa za posledných 10 rokov zapojili do počítačovej hackerskej kampane. Zamerali sa na spoločnosti v USA, Austrálii, Belgicku, Nemecku, Japonsku, Litve, Holandsku, Španielsku, Južnej Kórei, Švédsku a v Británii.

Prezident Trump nalieha na Američanov, aby nosili rúška
Po mesiacoch odporu k rúškam prezident Donald Trump v utorok vyzval Američanov, aby ich nosili a pomohli tak potlačiť prepuknutie koronavírusu, ktorý sa rýchlo šíri po celých Spojených štátoch, píše cnbc.com Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Mário Martinka


„Medzi cieľové odvetvia patrili okrem iného výroba špičkových technológií; lekárske prístroje, stavebné a priemyselné inžinierstvo; obchodné, vzdelávacie a herné softvéry; solárna energia; lieky; obrana,“ uviedlo ministerstvo spravodlivosti USA. "Nedávno, obžalovaní skúmali zraniteľné miesta v počítačových sieťach spoločností vyvíjajúcich vakcíny na boj s Covid-19, testovacie technológie a liečbu."

Úradníci ministerstva spravodlivosti uviedli, že Li a Dong sa zamerali na biotechnologické spoločnosti v Kalifornii, Marylande a Massachusetts, ale podľa všetkého neohrozili výskum Covid-19. Zamerali sa aj na „mimovládne organizácie a jednotlivých disidentov, duchovných a demokratických aktivistov a aktivistov v oblasti ľudských práv v USA a zahraničí, vrátane Hong Kongu a Číny“.

Podľa obvinenia, Li a Dong poskytli ministerstvu štátnej bezpečnosti heslá k osobným e-mailovým účtom patriacim čínskym disidentom, organizátorovi komunity v Hong Kongu, farárovi kresťanskej cirkvi v meste Si-an a bývalému demonštrantovi na námestí Nebeského pokoja. Medzi materiálmi, ktoré boli údajne ukradnuté boli e-maily medzi disidentom a kanceláriou Dalajlámu.

14 ľudí postrelených pred domom smútku v Chicagu
Štrnásť ľudí bolo v utorok zranených počas streľby na pohrebe. Polícia prehľadáva okolie aby našla podozrivých. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Pár bol obvinený z krádeže zdrojového kódu zo softvérových spoločností, ako aj z krádeže informácií o vyvíjaných liekoch farmaceutických firiem a dizajnoch zbraní.

Zahraničné spoločnosti, ktoré boli cieľom útoku neboli menovite identifikované. Podľa obvinenia sa medzi týmito firmami nachádzala holandská firma s elektronikou, švédska herná spoločnosť, litovská herná spoločnosť, nemecká softvérová inžinierska firma, belgická inžinierska a softvérová spoločnosť, austrálsky dodávateľ v oblasti obrany, juhokórejská lodiarenská firma, firma zaoberajúca sa obranou a britská spoločnosť pre výskum umelej inteligencie a rakoviny.

Li a Dong údajne ukradli informácie od dodávateľov v oblasti obrany. Tieto informácie sa majú týkať vojenských satelitných programov, vojenských bezdrôtových sietí, komunikačných systémov a mikrovlnných a laserových systémov. Obaja boli obvinení zo sprisahania, spáchania počítačových podvodov, sprisahania na spáchaní krádeže obchodných tajomstiev, neoprávneného prístupu k počítaču a z krádeže identity.

Čína obvinila USA minulý mesiac z toho, že chcú pošpiniť Peking s obvineniami spojenými s tým, že sa čínski hackeri pokúšajú ukradnúť koronavírusový výskum. Tieto tvrdenia ešte prehĺbili napätie medzi oboma krajinami, ktoré sú v spore ohľadom pôvodu pandémie, ktorá zabila viac ako 600 000 ľudí. "Čína vyjadruje silnú nespokojnosť a pevnú opozíciu proti takémuto pošpineniu," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Zhao Lijian. "Súdiac podľa minulosti, USA vykonali najväčšiu kybernetickú krádež na svete."

Srbsko vťahujú do cudzej hry, ktorej plán bol vypracovaný v zahraničí (Alexej Toporov)
Komentár Alexeja Toporova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová