Aljašku zasiahlo zemetrasenie so silou 7,8, úrady vydali výstrahu pred cunami
22 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v noci na stredu miestneho času Aljašský polostrov. Zároveň bolo vydané varovanie pred cunami v okruhu do 300 kilometrov od jeho epicentra. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.


Podľa americkej geologickej služby USGS sa hypocentrum zemetrasenia nachádzalo v hĺbke približne 28 kilometrov. Lokalizované bolo vo vzdialenosti zhruba 800 kilometrov juhozápadne od mesta Anchorage a približne 96 kilometrov juhovýchodne od odľahlej osady Perryville.

Hlavný otras bol zaznamenaný v stredu o 08.12 h SELČ. Záchvevy zeme bolo cítiť vo vzdialenosti stoviek kilometrov od epicentra. Výstraha pred cunami platí pre Aljašský polostrov a juh amerického štátu Aljaška. Informácie o škodách na majetku či zranených doteraz nie sú k dispozícii, napísala agentúra DPA.

Aljaška sa nachádza v oblasti tzv. Ohnivého kruhu — podkovovitého reťazca vulkanických pohorí, tektonických zlomov a oceánskych priekop, ktorá obkolesuje Tichý oceán. V roku 1964 tam pri zemetrasení s magnitúdou 9,2 — vôbec najsilnejšieho v Severnej Amerike — prišlo o život viac ako 250 ľudí. Toto zemetrasenie vyvolalo cunami, ktoré zasiahlo Aljašský záliv, západné pobrežie USA a štát Havaj.

Havária vojenského vrtuľníka v Kolumbii si vyžiadala najmenej deväť obetí
Kolumbijská armáda pátra po dvoch príslušníkoch ozbrojených síl, ktorí sú nezvestní po havárii vojenského vrtuľníka na juhu krajiny. O život pri nej prišlo deväť členov posádky. Zranených bolo šesť osôb, informovali podľa agentúry AFP miestne... Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR