Africký mor ošípaných sa rozšíril do ďalšieho okresu, zasiahol Rožňavu
22 | 07 | 2020 I SITA

Od prvého prípadu pozitívneho nálezu afrického moru ošípaných (AMO) na území Slovenska uplynul takmer rok a počas tohto obdobia sa nákaza rozšírila v poradí už do piateho okresu na Slovensku.


K okresom Trebišov, Michalovce, Košice-okolie a Košice-mesto pribudol okres Rožňava. Celkovo na Slovensku evidujeme už 221 prípadov AMO u diviačej zveri. Agentúru SITA o tom v stredu informoval Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV).

V utorok 21. júla bol potvrdený národným referenčným laboratóriom vo Zvolene pozitívny výsledok na africký mor ošípaných u uhynutého dospelého diviaka v okrese Rožňava. Ide o prvé potvrdenie výskytu v danej oblasti. Diviak bol nájdený v poľovnom revíri Kečovo, približne 2,3 kilometra od slovensko-maďarskej hranice. Na maďarskej strane je už dlhodobejšie potvrdzovaný výskyt nákazy u diviakov.

"Pokiaľ ide o zavlečenie nákazy, predpokladom jej priameho zavlečenia je migrácia diviačej zveri cez zelenú hranicu, resp. významnú úlohu môže zohrávať aj ľudský faktor, nakoľko v danej oblasti bol v uplynulých dňoch registrovaný značný pohyb ľudí, najmä maďarských občanov, ktorí v lesoch zbierali lesné plody (huby) a mohli tak nákazu nepriamo (napr. obuvou) zavliecť z maďarského územia na Slovensko. Spôsob zavlečenia bude predmetom epizootologického šetrenia v najbližších dňoch," ozrejmil Daniel Hrežík.

Beňová tvrdo naložila Matovičovi: Má vraj výraz podomového exorcistu!
Premiér Matovič je podľa Moniky Beňovej patologický klamár, ktorý len rekrutuje nenávisť a vulgárnosť. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Peter Haluza


Príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa Rožňava vydá pre pomenované poľovné revíry opatrenia v zmysle platnej EÚ a SR legislatívy, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu, resp. spomaliť šírenie nákazy.

Na Slovensku bol poľovníkom nariadený intenzívny lov diviačej zveri, na ktorý poľovníci podľa MPRV zareagovali zodpovedne. Prebieha aj aktívne sledovanie situácie štátnymi veterinármi a poľovníkmi, ktorým štát uhrádza náklady za odovzdané vzorky z nájdených a ulovených diviakov. Vo veterinárnom laboratóriu vo Zvolene neustále prebieha vyšetrovanie odovzdaných vzoriek.

"Vďaka úsiliu, správnym opatreniam, intenzívnej komunikácii a nekompromisným riešeniam v dotknutých chovoch ošípaných, sa nám pomerne darí AMO na území SR zvládať. Situácia za našimi hranicami je však katastrofálna a naďalej pribúdajú nové prípady. V okolitých krajinách len v tomto roku zaznamenali okolo 7 000 potvrdených prípadov AMO u diviačej zveri. Najviac prípadov je potvrdených v Maďarsku – 2 900 prípadov a 2 700 prípadov v Poľsku. Práve tieto dve krajiny výrazne ohrozujú územie SR. V bezpečí nie je ani územie susediace s Ukrajinou, kde sa už niekoľko prípadov AMO potvrdilo neďaleko hraničného územia so Slovenskom," uzavrel Daniel Hrežík.

Lepšie čerpanie eurofondov by malo zabezpečiť zníženie byrokracie či silnejšie postavenie žúp
Lepšiemu a rýchlejšiemu čerpaniu eurofondov v období 2014 až 2020 a v blížiacom sa období 2021 až 2027 by malo pomôcť zníženie byrokracie, zjednodušenie kontrol verejného obstarávania či silnejšie postavenie žúp pri využívaní eurofondov.... Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | SITA