11-miliardová medzera v našom chápaní histórie vesmíru bola konečne „naplnená“
22 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Sloan Digital Sky Survey (SDSS) publikoval komplexnú 3D mapu vesmíru, ktorá predstavuje „jeden z najvýznamnejších pokrokov v kozmológii za posledných desať rokov,“ uviedol jeden expert, informuje portál RT.


Mapa, ktorá je základom dvoch desaťročí analýzy, poskytuje nové merania toho, ako sa vesmír rozšíril za posledných 11 miliárd rokov.

3D vizualizácia pomáha vysvetliť teóriu, že vesmír sa neustále rozširuje zrýchľujúcim sa tempom v dôsledku „kozmologickej konštanty“, ktorá sa niekedy označuje aj ako „temná energia“. Temná energia je neznáma forma energie, ktorá ovplyvňuje vesmír v tých najväčších mierkach.

"Poznali sme starodávnu históriu vesmíru, ale vďaka tejto mape sa vyplnila medzera, ktorá predstavovala 11 miliárd rokov," uviedol kozmológ Kyle Dawson z Utahskej univerzity, ktorý viedol tím SDSS.



Dawson dodal, že vytvorenie mapy predstavuje „jeden z najvýznamnejších pokrokov v kozmológii za posledných desať rokov.“

SDSS-IV bol zahájený v roku 2012 s cieľom zachytiť presnejšie kozmologické merania neznámych období v histórii vesmíru. Členovia tímu spolupracovali s expertmi, ktorí sa zúčastnili na Baryonovom oscilačnom spektroskopickom prieskume (eBOSS) - spolupráca viac ako 100 astrofyzikov - na vytvorení 3D vizualizácie, ktorá zahŕňala históriu dvoch miliónov galaxií a kvasarov. Kvasary sú najjasnejšie a najvzdialenejšie objekty známeho vesmíru, v ktorých je supermasívna čierna diera.

Na tejto mape môžu vedci zmerať vzorce, ktoré pomáhajú definovať kľúčové parametre, aby vysvetlili zloženie vesmíru s presnosťou vyššou ako jedno percento.

„Tieto štúdie nám umožňujú spojiť všetky tieto merania do úplného príbehu o expanzii vesmíru,“ uviedol vo vyhlásení profesor Will Percival z University of Waterloo a vedec prieskumu eBOSS.

Štyri masívne asteroidy tento týždeň preletia okolo Zeme
Ako NASA uvádza, tento týždeň k Zemi mieri ďalších päť asteroidov, z ktorých štyri majú priemer nad 50 metrov, medzitým vedci z Brazílie odhalili v našej slnečnej sústave okolo 19 vesmírnych hornín medzihviezdneho pôvodu, informuje portál... Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Marek Molnár