Rada prokurátorov žiada prezidentku, aby zvážila vetovanie novely o prokuratúre
21 | 07 | 2020 I TASR

Rada prokurátorov považuje za absurdné, aby sa na miesto generálneho prokurátora kládli nižšie zákonné nároky ako na „radového“ prokurátora.


Rada prokurátorov SR navrhuje prezidentke Zuzane Čaputovej, aby zvážila vrátenie novely zákona o prokuratúre do parlamentu. Právna norma má zmeniť spôsob voľby aj možnosti odvolania generálneho prokurátora a umožní kandidovať na funkciu aj neprokurátorom. TASR o tom informoval podpredseda Rady prokurátorov SR Stanislav Jakubčik.

Predseda Rady prokurátorov Juraj Purgat vo svojej žiadosti prezidentke pripomína odbornú diskusiu, ktorá sa konala na pôde parlamentu, v ktorej mala väčšina zúčastnených konštatovať, že by mal byť generálnym prokurátorom predovšetkým prokurátor, s tým, že by mohol byť akceptovateľný aj trestný sudca. Novela, ktorú parlament schválil, umožňuje kandidovať akémukoľvek právnikovi s 15-ročnou praxou.

Rada prokurátorov tiež považuje za absurdné, aby sa na miesto generálneho prokurátora kládli nižšie zákonné nároky ako na „radového“ prokurátora. Naráža pritom na fakt, že by sa generálnym prokurátorom mohla stať osoba, ktorá nemá absolvované odborné justičné skúšky.

Harabinova Vlasť je na pokraji likvidácie, svoje dlhy už nesplatí
Stovky tisíc eur, ktoré si pred voľbami napožičiavala strana Vlasť Štefana Harabina, už veritelia neuvidia. Strana, ku ktorej sa Harabin už nehlási, veriteľom v liste oznámila, že pôžičky nebude schopná uhradiť. Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Rada prokurátorov si myslí, že boli námietky odbornej verejnosti neakceptované, a aktuálne ich navyše možno vzniesť aj k spôsobu voľby špeciálneho prokurátora. „Verejnú diskusiu takto možno hodnotiť namiesto úprimnej snahy korigovať nedostatky novely skôr ako politické divadlo,“ dopĺňa Purgat.

Rada prokurátorov má vzhľadom na avizované zmeny podľa svojich slov oprávnený dôvod sa domnievať, že v prípade nadobudnutia ich účinnosti tým môžu odradiť od kandidatúry na šéfa prokurátorov a špeciálneho prokurátora viacerých vhodných kandidátov. „Súčasne zastávame názor, že prijatá novela odmietnutá väčšinou odbornej verejnosti nevytvára pozitívny obraz o vývoji právneho štátu v Slovenskej republike,“ uzavrel Purgat.

Plénum schválilo novelu zákona o prokuratúre. Rozšíriť sa má okruh uchádzačov o funkciu generálneho i špeciálneho prokurátora. Na obe funkcie by už nemusel kandidovať len prokurátor. Rozšíriť by sa mal tiež okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú. Schválená legislatíva tiež upravuje dôvody na odvolanie špeciálneho i generálneho prokurátora. Prezidentka ju zatiaľ nepodpísala.

Dojem, ktorý Matovič zanechal v Bruseli, je podľa Fica čistá katastrofa
"Všetci sa ma pýtajú: preboha, to čo za šaša ste sem poslali?," povedal Robert Fico na margo Matovičovho rokovania v Bruseli. Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA