India má v pláne dosiahnuť obchodnú dohodu s Juhoafrickou colnou úniou
21 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Medzi Juhoafrickou colnou úniou (SACU) a Indiou sa uskutočnilo virtuálne stretnutie s cieľom dosiahnuť takzvanú preferenčnú obchodnú dohodu (PTA), ktorá by znížila clá na určité výrobky, informuje portál RT.


SACU je najstaršou colnou úniou na svete a regionálnou hospodárskou organizáciou v Afrike, ktorá zahŕňa Južnú Afriku, Namíbiu, Botswanu, Lesotho, Eswatini (predtým Svazijsko), pričom bola založená v roku 1910.

Podľa indického tajomníka ministerstva obchodu Srikara Reddyho dosiahol obchod medzi Indiou a Afrikou v rokoch 2019-2020 66,7 miliárd dolárov, vrátane obchodu India-SACU vo výške 10,9 miliárd dolárov.

Výkonný riaditeľ ministerstva industrializácie, obchodu a rozvoja MSP v Namíbii Steve Katjiuanjo nazval Indiu strategickým partnerom, pričom poznamenal, že región ťaží z prístupu na rozsiahly indický trh. Podľa úradníkov bola India plne odhodlaná a pripravená podporiť výrobu a priemysel v Namíbii v oblastiach ako poľnohospodárstvo, zavlažovanie, obnoviteľné zdroje energie, IKT, farmácia a lekárske potreby.

Spoluzakladateľ Bielych prilieb ukradol peniaze, ktoré boli určené na pomoc Sýrii
Keď západné vlády otvorili svoje šekové knižky pre Biele prilby, kontroverznú „záchrannú organizáciu“ v Sýrii, ich spoluzakladateľ použil peniaze na svoje účely a dokonca na financovanie svojej "rozprávkovej" svadby, uvádza sa v najnovšej... Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Bilaterálny obchod medzi týmito dvoma krajinami dosiahol v rokoch 2018-2019 135,92 milióna dolárov. Vývoz z Indie bol ocenený na 82,37 milióna dolárov, zatiaľ čo dovoz dosiahol 53,55 milióna dolárov. Ťažobný sektor je oblasťou spoločného záujmu krajín. Namíbia je bohatá na urán, diamanty, meď, fosfáty a ďalšie minerály. Dvojstranná spolupráca v energetickom a poľnohospodárskom sektore má tiež dobré vyhliadky.

Štatistiky ukázali, že obchod medzi Indiou a Južnou Afrikou tiež vzrástol v rokoch 2018-19 na vyše 10 miliárd dolárov. Vývoz z Indie do Južnej Afriky zahŕňal vozidlá a komponenty, lieky a liečivá, strojárske výrobky, obuv, farbivá a medziprodukty, ako aj chemikálie, textil, ryžu, drahokamy a šperky atď. India dovážala zlato, parné uhlie, medené rudy, hliníkové ingoty a iné minerály.

Nový malvér dokáže ukradnúť heslá a informácie o kartách z viac ako 300 rôznych aplikácií pre Android
Analytici objavili nový kmeň škodlivého softvéru, ktorý sa pred užívateľmi systému Android skrýva a predstiera sa ako aktualizácia od Google, pričom ide o ďalší príklad zvýšenej hackerskej aktivity počas pandémie, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Marek Molnár