Egypt dal povolenie na rozmiestnenie vojakov na „západnom fronte“, čím sa pripravuje zásah do Líbye
21 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Egyptský parlament schválil nasadenie ozbrojených síl v zahraničí na boj proti „teroristickým skupinám“ a „kriminálnym milíciám“. Tento krok prichádza uprostred opakovaných hrozieb Káhiry otvorene zasiahnuť do líbyjského konfliktu, informuje portál RT.


Zákonodarcovia krajiny v pondelok schválili rozmiestnenie vojsk na „strategickom západnom fronte“. Armáda by sa použila na ochranu národnej bezpečnosti a na boj proti „teroristickým skupinám“ a „kriminálnym milíciám“, uviedli vo vyhlásení zákonodarcovia.

Začiatkom dňa sa prezident Abd al-Fattáh as-Sísí a jeho americký náprotivok Donald Trump v telefonickom rozhovore dohodli na potrebe zachovať prímerie v Líbyi a zabrániť eskalácii medzi silami, ktoré tam bojujú, uviedlo egyptské predsedníctvo.

Schválenie parlamentu nestanovilo žiadny časový rámec ani výslovne neuviedlo žiadnu krajinu, v ktorej by sa jednotky mohli rozmiestniť. Situácia na egyptskom „západnom fronte“ - v Líbyi - bola v poslednom čase obzvlášť výbušná.

Čínski piloti stíhacích lietadiel ukázali svoje letecké bojové schopnosti (VIDEO)
Video ukazuje manévrovanie a výcvik čínskych pilotov bojových lietadiel J-10, ako aj zostrelenie nepriateľského cieľa počas vzdušného boja, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Susedná severoafrická krajina je uviaznutá vo večnej vojne, pričom jej bývalý vodca Muammar Kaddáfí bol počas povstania podporovaného NATO v roku 2011 zvrhnutý a brutálne zabitý. Odvtedy sa objavili dve hlavné súperiace sily: vláda národnej dohody podporovaná OSN (GNA) v Tripolise a Líbyjská národná armáda so sídlom v Tobruku (LNA), ktorú vedie poľný maršál Khalifa Haftar.

Zatiaľ čo LNA a GNA boli mesiace neutrálne, situácia sa začala meniť po tom, ako Turecko otvorene pristúpilo k GNA. Ankara minulý rok podpísala bezpečnostné a námorné dohody s vládou v Tripolise a odvtedy ju podporuje s vojenskými špecialistami a aj arzenálom.

Podpora Turecka pomohla GNA vytlačiť Haftarove sily z Tripolisu, čím sa značne rozšírila zóna kontroly a dokonca hrozilo, že sa dotkne aj strategického prístavného mesta Sirte. Útok GNA rozhneval zahraničných podporovateľov  LNA, pričom egyptský prezident Sísí dokonca hovoril o vojenskom zásahu, aby zastavil postup GNA.

Ankara naliehala na všetky zahraničné mocnosti, aby prestali pomáhať Haftarovi, pričom Turecko trvá na tom, že len podporuje medzinárodne uznávanú vládu na zabezpečenie „mieru, bezpečnosti a územnej celistvosti“ Líbye.

Zabudnite na ruských hackerov: Skutočným nebezpečenstvom sú USA, ktoré chcú nahromadiť britské vakcíny
Keď vedci z Imperial College London začínajú 2. kolo testovania vakcíny proti Covid-19, vedúci projektu odhalil, že vláda Spojeného kráľovstva ho naliehavo vyzvala, aby dokončili pokus doma, aby sa USA nedostali k vakcínam, informuje portál... Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Marek Molnár