V Poľsku pre korupciu zatkli bývalého ministra dopravy
20 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Na základe obvinení z korupcie, vedenia organizovanej zločineckej skupiny a prania špinavých peňazí zadržali v pondelok bývalého poľského ministra dopravy Slawomira Nowaka.


Pre poľskú štátnu agentúru PAP to povedala hovorkyňa okresnej prokuratúry vo Varšave Miroslawa Chyrová.

Zatknutie bolo výsledkom vyšetrovania poľsko-ukrajinskej spolupráce prokurátorov a agentov poľského Ústredného protikorupčného úradu (CBA) a Národného protikorupčného úradu Ukrajiny (NABU). Agenti CBA z mesta Gdansk na severe Poľska zadržali okrem Nowaka aj ďalšie dve osoby. Ide o bývalého šéfa jednotky osobitného určenia GROM poľských ozbrojených síl Dariusza Zawadku a miestneho podnikateľa, známeho iba ako Jacek P., píše PAP.

Informáciu ako prvý priniesol hovorca koordinátora poľských špeciálnych síl Stanislaw Žaryn na sociálnej sieti Twitter.

Zadržaných neskôr prevezú do Varšavy, kde si Nowak vypočuje šesť bodov textu obžaloby, ktoré sa týkajú jeho pôsobenia v ukrajinskej správe ciest Ukravtodor. Nowak bol poľským ministrom dopravy a výstavby v rokoch 2011-13. V októbri 2016 sa ujal funkcie šéfa Ukravtodoru, z ktorej v septembri 2019 odstúpil, približuje agentúra PAP.

Poľský šéf diplomacie Czaputowicz naznačil, že možno odstúpi
Poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz v pondelok naznačil, že možno odstúpi z funkcie vzhľadom na to, že vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) zvažuje po júlových prezidentských voľbách personálne zmeny vo vládnom kabinete.... Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR