SAE ako prvá arabská krajina odštartovali vesmírnu misiu na Mars
20 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Spojené arabské emiráty (SAE) v pondelok úspešne odštartovali svoju misiu na Mars, informovala agentúra AP.


Raketa HII-A odštartovala z japonského kozmodrómu Tanegašima v pondelok ráno o 6.58 h miestneho času (nedeľa 23.58 h SELČ). SAE sa tak stali prvou arabskou krajinou, ktorá vyslala sondu k Marsu.

Vesmírna misia Hope (Nádej) mala z ostrova Tanegašima pôvodne odštartovať už v stredu (15. júla). Jej štart bol však dvakrát odložený kvôli nestabilnému počasiu na malom japonskom ostrove. Podľa spoločnosť Mitsubishi, ktorá poskytla na misiu raketu, šlo všetko doteraz úspešne a sonda Hope sa má oddeliť od rakety asi 56 minút od štartu nad Tichým oceánom.

Misia SAE využíva časové okno, v ktorom je Zem najbližšie k Marsu. Rovnako by v tomto čase mali odštartovať podobné misie Číny a Spojených štátov. Hope by mala k Marsu doraziť vo februári 2021. Cieľom misie, ktorá bude trvať dva roky, je poskytnúť komplexný obraz dynamiky počasia na červenej planéte.

"Nikdy sme nič také nevideli:" Koróna čiernej diery zmizla a následne sa prestavala (FOTO)
Poprvýkrát v ľudskej histórii astronómovia pozorovali korónu čiernej diery v strede vzdialenej galaxie ešte predtým, ako úplne zmizla, a potom sa prestavala späť, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Marek Molnár