Protivládni demonštranti protestovali pred parlamentom v Sofii
20 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

V parlamente v bulharskom hlavnom meste Sofia sa v pondelok začala rozprava o návrhu o vyslovení nedôvery vláde premiéra Bojka Borisova. Informovala o tom agentúra DPA.


Demonštranti, ktorí zablokovali dopravu na hlavnej ulici v Sofii, pred parlamentom pískali a skandovali "Odstúpiť!, Odstúpiť!" a "Mafia!". Budovu parlamentu zaistila polícia. Vláda počíta s tým, že utorňajšie hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde úspešné nebude.

Návrh o vyslovení nedôvery vláde, ktorá je vo funkcii od mája 2017, podali opoziční socialisti. Tí vládu vinia z korupcie a nedostatočného boja proti korupcii. "Pokiaľ vládne vláda (premiéra Bojka) Borisova, európske peniaze sa k bulharským občanom nedostanú," varovala šéfka Bulharskej socialistickej strany (BSP) Kornelija Ninovová.

V Poľsku pre korupciu zatkli bývalého ministra dopravy
Na základe obvinení z korupcie, vedenia organizovanej zločineckej skupiny a prania špinavých peňazí zadržali v pondelok bývalého poľského ministra dopravy Slawomira Nowaka. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Borisov sa od piatka v Bruseli zúčastňuje na rozpočtovom summite EÚ, kde sa rokuje o balíku na boj s koronavírusovou krízou. "Náš štát chceme vymaniť (z rúk) mafie," povedala v súvislosti s protivládnymi protestmi Ninovová. V nedeľu sa v Sofii a ďalších bulharských mestách konalo v poradí už 11. protestné zhromaždenie. Organizátori protestov avizovali, že dôjde k ich zintenzívneniu - spomenuli napríklad plánované blokády ulíc či úradných budov, ako aj štrajky.

Odstúpenie vlády požaduje aj prezident Rumen Radev. Kritici obviňujú Borisova - stojaceho na čele vlády s krátkou prestávkou už od roku 2009 - a jeho vládnu garnitúru z korupcie a väzieb na oligarchov. Borisov však odstúpiť odmieta. Najbližšie parlamentné voľby by sa v Bulharsku mali uskutočniť v marci 2021.

Poľská vládna strana PiS plánuje obmedziť vplyv zahraničných médií
Poľsko čoskoro zavedie obmedzenia pre zahraničné médiá pôsobiace v krajine. Pre poľský verejnoprávny rozhlas to v nedeľu uviedol šéf poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR