Čínsky veľvyslanec v Spojenom kráľovstve popiera zneužívanie Ujguriov napriek zverejneným záberom z dronu
20 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Očakáva sa, že Spojené kráľovstvo pozastaví dohody o vydávaní podozrivých s Hong Kongom, v čase keď Liu Xiaoming z vyhlásenia o sterilizácii viní „anti-čínske elementy“.


Čínsky veľvyslanec vo Veľkej Británii v nedeľu obraňoval ľudské práva vo svojej krajine a trval na tom, že Ujguriovia žijú v „pokojnom a harmonickom spolužití s inými etnickými skupinami.“ Veľvyslanec bol konfrontovaný so zábermi spútaných väzňov nastupujúcich ako dobytok do vagónov v Sin-ťiangu, píše theguardian.com.

Minister zahraničných vecí Spojeného kráľovstva, Dominic Raab, dnes pravdepodobne príde s vyhlásením o Hong Kongu, v ktorom bude hovoriť o pozastavení dohody o vydávaní podozrivých s týmto územím.

Skupiny pre ľudské práva a západné vlády sú si vedomé systematických útokov na moslimskú uighurskú menšinu v západnom regióne Číny, vrátane masovej nútenej sterilizácie a zadržania v reedukačných táboroch.

V Iráne popravili muža usvedčeného zo sledovania generála Solejmáního
V Iráne v pondelok popravili muža odsúdeného za údajnú špionáž v prospech USA a Izraela. Odsúdený im údajne odovzdával informácie týkajúce sa veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásema Solejmáního, ktorý neskôr zahynul pri cielenom... Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Dronové zábery ukazujú stovky mužov so zaviazanými očami a v putách, ktorí sa zdali byť Ujgurmi a inými menšinovými etnickými skupinami. Liu  počas rozhovoru s Andrewom Marrom z BBC povedal: „Neviem, kde ste získali tieto zábery.“ „Veľa krajín prevádza väzňov.“ „Ujgurčania si užívajú pokojné a harmonické spolužitie s inými etnickými skupinami ľudí,“ uviedol a dodal: „S každou etnickou skupinou zaobchádzame rovnako.“

Video, ktoré bolo minulý rok zverejnené anonymne online, sa v poslednom období znova objavilo a stalo sa virálnym v dôsledku nových obvinení a správ o nútenej sterilizácii a inom zneužívaní zadržaných Uighurov. Čína sa dostala pod drobnohľad kvôli hromadnému zadržiavaniu osôb v Sin-ťiangu či už vo formálnych väzenských systémoch, ako aj v internačných táboroch, ktoré slúžia ako de facto väzenie. O týchto Peking tvrdí, že sú iba strediskami odbornej prípravy.

Liu si takisto pozrel rozhovor so ženou, ktorá povedala, že bola podrobená sterilizácii. Odpovedal, že z vyhlásenia o sterilizácii viní „anti-čínske elementy“. "Medzi uighurskými ženami v Číne neexistuje takzvaná všadeprítomná, masívna nútená sterilizácia," uviedol. Pripustil však: „Nemôžem vylúčiť jednotlivé prípady. V každej krajine existujú zopár prípadov.“

Protivládni demonštranti protestovali pred parlamentom v Sofii
V parlamente v bulharskom hlavnom meste Sofia sa v pondelok začala rozprava o návrhu o vyslovení nedôvery vláde premiéra Bojka Borisova. Informovala o tom agentúra DPA. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Liu tiež obhajoval nový bezpečnostný zákon, ktorý bol nedávno prijatý v Hong Kongu a ktorý umožnil drastický zásah proti protivládnym protestom. Uviedol, že zaistenie národnej bezpečnosti je zodpovednosťou každej vlády a Peking bol nútený konať, pretože hongkonský zákon „nedokázal obmedziť... násilie, rabovanie, mlátenie“.

Čínsky postoj v oblasti ľudských práv v Sin-ťiangu vyvolal rastúce medzinárodné odsúdenie. Začiatkom tohto mesiaca USA uvalili na čínskych úradníkov sankcie za zlé zaobchádzanie s Ujgurmi a inými menšinovými skupinami vrátane Kazachov.

Tieňová ministerka zahraničia Spojeného kráľovstva Lisa Nandyová, uviedla, sa jej zdá, že sa Čína zapája do genocídy. „Určite to tak vyzerá,“ uviedla a označila činy za „úmyselné prenasledovanie a zabitie veľkej skupiny ľudí na základe ich etnického pôvodu“. Vyzvala vládu Spojeného kráľovstva, aby zopakovala prístup USA a uvalila jednostranné sankcie. Raab vyhlásil, že dnes oznámil výsledok preskúmania opatrení týkajúcich sa vydávania osôb do Hong Kongu.

Čína vyhodila do vzduchu priehradu na rieke Jang-c’-ťiang
Výbušniny slúžili na zničenie priehrady Chu v centrálnej provincii Anhui v snahe znížiť hladiny vody Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Spojené kráľovstvo už sľúbilo, že až 3 miliónom obyvateľov Hong Kongu ponúkne možnosť usadiť sa vo Veľkej Británii a následne dostanú možnosť získať občianstvo.

Raab povedal: „Zajtra pôjdem do parlamentu, aby som urobil ďalšie vyhlásenie o krokoch, ktoré vykonávame s našimi vládnymi partnermi. Povedal som, že preskúmame celý rad ďalších hľadísk. Jednou z vecí, ktorú sme preskúmali, sú pravidlá týkajúce sa vydávania osôb a o dokončení tohto preskúmania budem zajtra informovať parlament...“

Avšak zdá sa, že sa Spojené kráľovstvo nepripravuje uvaliť na Čínu jednostranné sankcie, ako to urobili USA.  „Povedali sme, že po Covid-19 nebude fungovať všetko tak ako bežne funguje a pracujeme s našimi medzinárodnými partnermi na tom, aby sme dostali náležité nezávislé hodnotenie toho, čo sa stalo, ale chceme sa tiež uistiť, že neskĺzneme do zastaraného dogmatického prístupu,“ vyhlásil Raab.

Čínski piloti stíhacích lietadiel ukázali svoje letecké bojové schopnosti (VIDEO)
Video ukazuje manévrovanie a výcvik čínskych pilotov bojových lietadiel J-10, ako aj zostrelenie nepriateľského cieľa počas vzdušného boja, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Liu povedal, že Čína prikročí k „rozhodnej reakcii“ na akékoľvek sankcie. Už teraz uvalil na úradníkov USA zákaz cestovania. Čína tento týždeň bude stredobodom stretnutia Raaba s jeho americkým náprotivkom, Mikeom Pompeom.

Liu okrem toho, že poprel prenasledovanie Uighurov, vyjadril rozhorčenie nad rozhodnutím Borisa Johnsona vylúčiť Huawei z britskej siete 5G do konca roku 2027, čo naznačuje, že Londýn „tancuje tak ako Washington píska“. „Stále hodnotíme dôsledky. Je to veľmi zlé rozhodnutie, “uviedol.

Prvá čínska klimatická štrajkujúca bola varovaná: ukonči to alebo sa nevrátiš do školy
Ou Hongyi, ktorá sa zúčastnila protestu #FridaysforFuture, hovorí, že jej bolo povedané, že sa nemôže vrátiť do školy, pokiaľ nezastaví svoj aktivizmus. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Mário Martinka