Bryndza je najobľúbenejšou potravinou Slovákov
20 | 07 | 2020 I SITA

Slováci najviac obľubujú bryndzu, nasledujú pivo a žinčica.


Bryndza je najobľúbenejšou slovenskou potravinou pre takmer tri štvrtiny Slovákov. Ľudia ju majú radi pre jej jedinečnosť, výrazne odlišnú chuť (66 %) a zdravotné benefity (25 %).

Podľa prieskumu, ktorý si nechala vypracovať spoločnosť Billa v júni, prvú päťku typických slovenských výrobkov uzatvárajú spoločne na piatom mieste oštiepok, parenica a korbáčiky. Žinčica obsadila tretie miesto v rebríčku, pivo druhú pozíciu.

„Chceli sme lepšie porozumieť tomu, čo je pre Slovákov stále typická potravina, ako ju konzumujú, pri akých príležitostiach a čo sú ich obľúbené kombinácie,” informovala agentúru SITA hovorkyňa spoločnosti Billa Kvetoslava Kirchnerová.

Opitému cyklistovi hrozí 800-eurová pokuta
Takmer dve promile alkoholu namerali trenčianski krajskí policajti v dychu 60-ročného cyklistu. Podozrenie z požitia alkoholu vyvolal u policajtov jeho štýl jazdy. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | TASR


Ľudia podľa prieskumu naše tradičné syrové výrobky radi príležitostne kombinujú aj s rôznymi nápojmi. "Oštiepky, parenice alebo korbáčiky si najviac ľudia vychutnávajú s pivom, ktoré sa zároveň ocitlo v rebríčku na druhom mieste za bryndzou. Ovčí syr zas zvyknú zapíjať kyslomliečnymi výrobkami,“ povedal Michal Vyšinský z agentúry 2muse.

Z výsledkov prieskumu ďalej vyplýva, že korbáčiky robia spoločnosť pri televízore polovici Slovákov (49 %) a bryndzu konzumujú bežne ako súčasť pravidelného stravovania viac ako tri štvrtiny (76 %).

“Záujem Slovákov o slovenské výrobky je veľký. Až štyria z piatich oceňujú najmä ich chuť a čerstvosť, ale nezabúdajú ani na tradíciu a ich pôvod. Dokonca, v niektorých prípadoch zaváži pôvod výrobku viac ako iné faktory,” doplnila hovorkyňa spoločnosti Billa.

Prieskum TOP 20 Slovenských potravín vypracovala pre spoločnosť Billa agentúra 2muse na základe kvantitatívneho ad-hoc prieskumu formou on-line panela s riadeným prístupom na vzorke 1 005 respondentov. Terénny zber dát prebiehal v rozpätí dátumov 11. júna až 18. júna 2020.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/07/19/spevak-otto-weiter-65-v-slzach-nahla-smrt-manzelky-%e2%80%a0-47-pricina-nie-je-jasna/