Angela Merkelová v pasci protiruských sankcií (Dmitrij Sedov)
20 | 07 | 2020 I Iveta Machová

Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry)


 Na čo sa spolieha spolková kancelárka


Na decembrovom (2019) stretnutí vedúcich predstaviteľov EÚ sa opatrne načrtli návrhy, že EÚ v blízkej budúcnosti zruší hospodárske sankcie voči Rusku. Návrhy boli založené na skutočnosti, že na východe Ukrajiny sa situácia stabilizuje a prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil „tvrdý kurz“ na vyriešenie krízy. O šesť mesiacov neskôr však vyzerá všetko inak.

Summit EÚ, ktorý sa konal 18. júna formou videokonferencie rozhodol, že režim sankcií by sa mal predĺžiť do 31. januára 2021 kvôli "nedostatočným pokrokom rokovaní  v normandskom formáte ".  Iniciátormi tohto rozhodnutia boli kancelárka Nemecka A. Merkelová a francúzsky prezident E. Macron. Sankcie sú zamerané najmä proti ruským štátnym bankám, ktoré pôsobia v oblasti dovozu a vývozu zbraní a ropného a plynárenského priemyslu.

Angela Merkelová a Emmanuel Macron. Foto: REUTERS / Pool / Kay Nietfeld


V európskych podnikateľských kruhoch sa toto rozhodnutie stretlo so sklamaním, pretože  podľa údajov spred šiestich mesiacov, straty európskych podnikateľov kvôli protiruským sankciám sa počítajú "v trojciferných číslach v miliardách eur“.   Postihnutí boli najmä európski výrobcovia zeleniny a mäsa, ktorým bolo zakázané dovážať svoje výrobky do Ruskej federácie po uvalení odvetných sankcií zo strany Moskvy.

Médiá medzičasom poznamenávajú, že je nesprávne hovoriť o nedostatočnom pokroku pri riešení ukrajinskej krízy. Počas posledných šiestich mesiacov sa uskutočnili dve výmeny väzňov, plní sa dohoda o prímerí, načrtli sa tri oblasti  kontaktnej línie, na ktorých by malo dôjsť k stiahnutiu ozbrojených jednotiek. Slová A. Merkelovej o „nedostatku potrebného pokroku“ môžu iba prekvapiť.

Ideológ anglosaskej elity na ceste z antiutópie k svetovému sprisahaniu (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


Teraz, podľa správ z Bruselu, Rusko "môže dúfať, že sankcie budú zrušené, len ak "Minský plán bude úplne realizovaný .Európski úradníci hovoria , že týmto spôsobom, sa Brusel snaží "dotlačiť prezidenta Vladimíra Putina k tomu, aby ovplyvnil pozíciu separatistov , aby sa vyriešil konflikt .  "

Ukrajinskí národní radikáli útočia na prezidenta Volodymyra Zelenského


Môžeme však zavrieť oči pred skutočným dôvodom mŕtveho bodu rozhovorov v Minsku? „Dôvodom je, “ píše Deutsche Welle ,  že Volodymyr Zelenskyj je pod tlakom; usiluje sa o mier, ale riskuje vzburu vo svojom vlastnom dome .“ Poznámka je úplne fair: ukrajinský prezident skutočne opakovane ustúpil pred tlakom národných radikálov.

Pre Angelu Merkelovú nie je situácia so zrušením sankcií jednoduchá. V Nemecku, kde sa dodržiava zákon, politickí súperi nezabudnú porovnať kroky vlády s literou zákona.  Zrušenie protiruských sankcií vyvolá mnoho politických a právnych otázok. Ako viete, v polovici marca 2014 po opätovnom pripojení Krymu k Rusku, USA, Európska únia, Austrália, Nový Zéland a Kanada zaviedli prvý balík sankcií. Nasledovalo rozšírenie sankcií (apríl - máj). V súvislosti so zhoršenou situáciou v Donbase bolo Rusko obvinené z krokov zameraných na narušenie územnej celistvosti Ukrajiny. Ďalšia skupina sankcií bola zavedená po katastrofe MH17, 17. júla 2014.

Globálny komunizmus alebo zákon džungle, koronavírus nás núti vybrať si (Slavoj Žižek)
Keď sa panika kvôli koronavírusu stále rozširuje, musíme urobiť konečnú voľbu - buď uzákoníme najbrutálnejšiu logiku prežitia najvhodnejších alebo nejaký druh znovuobjaveného komunizmu s globálnou koordináciou a spoluprácou, píše vo svojom... Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Boli to tri etapy cesty do slepej uličky, z ktorej po vzájomnej dohode niet cesty von. Krym sa navždy vrátil Rusku, Doneck a Luhansk nesúhlasia s tým, aby sa za súčasného režimu v Kijeve stali časťou Ukrajiny a odsúdenie Moskvy za katastrofu s MH17 je právnym nezmyslom.

To všetko by mohlo zostať predmetom politických bojov po dlhú dobu, keby nebolo strát v nemeckom hospodárstve, ktoré má diverzifikované vzťahy s Ruskou federáciou. Vzniká paradoxná situácia: ak Angela Merkelová oznámi zrušenie režimu sankcií, opozícia nastolí otázku: prečo sa to všetko muselo začínať? Veď  nemecká spolková kancelárka nedosiahla ničoho, okrem strát v nemeckej ekonomike.

Navyše každý v Nemecku a Merkelová predovšetkým chápe, že v „normandskom formáte“ nemožno dosiahnuť žiadny pokrok , pretože tento formát bol na režim v Kyjeve uvalený v podmienkach prevahy radikálnych národných síl na ukrajinskej politickej scéne. Ani predchádzajúci ukrajinský prezident, ani súčasný prezident nemôžu zvíťaziť nad týmito silami. A zatiaľ čo táto situácia pretrváva, Minský protokol bude v slepej uličke.

Extrémizmus ako fenomén života v Európe (Vladimir Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | Iveta Machová


Oleksandr Merežko, zástupca vedúceho ukrajinskej delegácie v trojstrannej kontaktnej skupine (TCG), okrem toho uviedol, že balík opatrení na vykonávanie dohôd z Minska „má povahu poradenstva a neukladá Ukrajine žiadne povinnosti „.  Sergej Lavrov to komentoval takto: „Myslím si, že naši západní kolegovia, ktorí spolupracujú s Ukrajinou a verbálne potvrdzujú, že neexistuje alternatíva k Minským dohodám, by sa mali za svoje obvinenia hanbiť. Vyhlásenia ukrajinských úradníkov o nezáväznej povahe vykonávania Minských dohôd naznačujú ich klamstvá alebo úmysly zlej viery“.

Toto všetko sa priamo týka kancelárky Merkelovej. Musela mať niečo do činenia  s podporou Maidanu a následného štátneho prevratu na Ukrajine. Spoliehala sa na Porošenka, potom na Zelenského, ale ani jeden, ani druhý sa nestali konštruktívnymi aktérmi vo vedení. Angela Merkelová tým, že  ignorovala podporu nacionalistov a neonacistov zo strany Kijeva  a predložením jednostranných obvinení proti Moskve, prispela k patovej situácii v rozhovoroch v Minsku.

Pani spolková kancelárka sa preto zaujíma o predĺženie protiruských sankcií v nádeji, že sa vyhne tomu, aby jej bol predložený „Hamburg account“ (hamburský účet) za jej politiku a prejde federálnymi voľbami bez toho, aby ublížila svojej strane. Potom to už nebude ona, ale jej nástupca na poste kancelára, kto bude musieť rozmotať klbko na východe Ukrajiny.

Koľko ešte prejde Európa kým nahradí hotovosť digitálnou menou? (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasanova (Fond stragegickej kultúry) Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Iveta Machová