Svetové ceny potravín v júni prvýkrát v tomto roku rástli
19 | 07 | 2020 I SITA

 Index cien potravín FAO dosiahol v júni 2020 v priemere 93,2 bodu, čo predstavuje zvýšenie o 2,4 % oproti máju. Ide tak o prvé medzimesačné zvýšenie hodnoty od začiatku roka.


"V dôsledku neistoty na trhu, ktorú spôsobil COVID-19, sa ceny rastlinných olejov, cukru a mliečnych výrobkov po minulom prudkom poklese zvýšili na viacmesačné maximá. Na trhoch s obilninami a mäsom bola väčšina cien pod tlakom zostupného rastu," informoval o tom na webových stránkach Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Matej Korpáš z Tlačového odboru SPPK.

Index cien obilnín FAO dosiahol v júni v priemere 96,9 bodu. V porovnaní s májovými hodnotami klesol index o 0,6 %. Zároveň je aktuálna hodnota podľa SPPK o 1,9 % pod úrovňou z minulého roka. "Tlak na pokles cien pšenice sa v júni zintenzívnil, čiastočne pre nové úrody na severnej pologuli, ale aj vďaka zlepšeným vyhliadkam na produkciu vo viacerých hlavných vyvážajúcich krajinách, najmä v čiernomorskom regióne.

"Pomalé obchodné aktivity a pohyby mien vo vybraných regiónoch, ktoré sa špecializujú na vývoz, spôsobili, že medzinárodné ceny ryže zaznamenali svoj prvý mierny pokles od začiatku roka. Vývozné ceny jačmeňa v júni taktiež poklesli. Naopak, ceny kukurice boli po niekoľkých mesiacoch poklesu opäť pevnejšie, podporené určitým oživením dopytu a nepriaznivými rastovými podmienkami v USA," ozrejmil Matej Korpáš.

Matoviča Boh používa jedinečným spôsobom, píše Krajčí
Igor Matovič sa stal tvárou dlho očakávanej zmeny a Boh si ho používa jedinečným spôsobom, napísal o Igorovi Matovičovi súčasný minister zdravotníctva Marek Krajčí v mesačníku Rozsievač. Na článok upozornil Plus Jeden Deň. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Peter Haluza


Index cien rastlinných olejov FAO nadobudol hodnotu 86,6 bodu a po štyroch po sebe nasledujúcich mesiacoch sa zvýšil o 11,3 %. "Odraz indexu odráža najmä vyššia hodnota palmového oleja, ale aj ponuka sójových, slnečnicových a repkových olejov," doplnil Korpáš.

Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v júni v priemere 98,2 bodu, čo predstavuje zvýšenie oproti máju o 3,8 bodu (4,0 %). V júni sa hodnota indexu zvýšila prvýkrát po štyroch mesiacoch po sebe idúcich poklesov. Index však podľa SPPK zostal 4,6 % pod úrovňou z rovnakého mesiaca minulého roka.

"Cenové ponuky všetkých mliečnych výrobkov zastúpených v indexe vzrástli, ale nie na úroveň pred pandémiou. Obnovený dopyt po dovoze okamžitých dodávok, najmä zo Stredného východu a východnej Ázie, spojený so sezónnym poklesom dodávok v Európe a obmedzenou dostupnosťou nepridelených dodávok v Oceánii, podporil aktuálne zvýšenie cien," konštatoval Korpáš.

Kiska mohol podporou Remišovej motivovať na post šéfa Za ľudí ďalších kandidátov, hovorí politológ
V prvej polovici budúceho týždňa by malo byť známe, či bude mať Veronika Remišová súperov v zápase o post predsedu strany Za ľudí po odchode Andreja Kisku. V hre sú totiž ďalšie dve mená o pozície kandidátov, a to podpredsedu parlamentu Juraja... Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | SITA


Index cien mäsa FAO dosiahol v júni v priemere 95,2 bodu. Oproti máju klesla hodnota o 0,6 % a medziročne klesla o 6 %. "Medzinárodné cenové ponuky pre hydinu a hovädzie mäso klesli z dôvodu zvýšenej vývoznej dostupnosti v hlavných produkčných regiónoch," objasnil Matej Korpáš.

Index cien cukru FAO dosiahol v júni v priemere 75,0 bodov, čo je o 7,2 bodu viac ako v máji. "Nárast cien ropy výrazne podporil trhy s cukrom – to povzbudilo brazílske cukrovary, aby využívali viac dodávok cukrovej trstiny na výrobu etanolu namiesto cukru, čím ovplyvnili dostupnosť vývozu cukru," uzavrel Matej Korpáš z Tlačového odboru SPPK.

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo, je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít. Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.

Matoviča Boh používa jedinečným spôsobom, píše Krajčí
Igor Matovič sa stal tvárou dlho očakávanej zmeny a Boh si ho používa jedinečným spôsobom, napísal o Igorovi Matovičovi súčasný minister zdravotníctva Marek Krajčí v mesačníku Rozsievač. Na článok upozornil Plus Jeden Deň. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Peter Haluza