Rokovania o fonde obnovy Európskej únie po koronakríze uviazli v slepej uličke
19 | 07 | 2020 I SITA, Andrej Bančanský

Lídri Európskej únie možno dohodu o fonde obnovy nedosiahnu ani počas nedele.


Takzvané šetrné krajiny Európskej únie, ktoré odmietli návrh Európskej komisie, aby fond obnovy po kronakríze tvorili granty vo výške 500 mld. eur a úvery v sume 250 mld. eur, neuspokojil kompromisný návrh predsedu Európskej rady Charlesa Michela, že objem grantov sa zníži na 450 mld. eur.

Štyria šetrní, a to Holandsko, Rakúsko, Švédsko a Dánsko, podľa portálu rte.ie chcú na nedeľňajšom rokovaní summitu EÚ presadiť ešte výraznejšiu redukciu podielu grantov na celkovom 750-miliardovom fonde obnovy.

Podľa írskeho premiéra Micheála Martina by sa však krajiny, ktoré najviac postihla pandémia koronavírusu, nemali zaťažovať ďalšími dlhmi. “Sme presvedčení, že je potrebný balík, ktorý bude mať vplyv, pokiaľ ide o reakciu na narušenie ekonomík v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 v celej Európe,” povedal írsky premiér.

V súvislosti s nedeľňajšími vyjednávaniami však dodal, že rozdiely v postojoch sú veľké a ešte sa len uvidí, či sa dnes dosiahne dohoda. Nemecká kancelárka Angela Merkelová podľa portálu bbc.com tiež viedla, že lídri Európskej únie možno dohodu nedosiahnu ani počas nedele. "Existuje veľa dobrej vôle, ale aj veľa rozdielnych postojov," cituje bbc.com Merkelovú.

Na odovzdanie časti úsekov R7 a D4 bol najvyšší čas, tvrdí Alžbeta Ožvaldová
Na sprevádzkovanie časti rýchlostnej cesty R7 a diaľnice D4 v dĺžke takmer tridsať kilometrov vzhľadom na dynamický rozvoj obcí v okolí Bratislavy bol najvyšší čas. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | SITA