Nemeckí a ruskí vedci vyvíjajú „sodíkový sendvič“, ktorý by mohol nahradiť lítiové batérie
19 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Vedci v Rusku a Nemecku vyvinuli nový spôsob „hromadenia“ sodíka na výrobu lacnejších a účinnejších batérií, ktoré by nakoniec mohli byť alternatívou k sériovo vyrábanej a environmentálne nepriaznivej lítiovej batérii, informuje portál RT:


Lítiové batérie sú v dnešnom svete nevyhnutné. Od mobilných telefónov až po laptopy využíva takmer každé elektronické zariadenie lítium a v súčasnosti je všeobecne známe, že neexistuje vzdialene účinná alternatíva. Problém, keď je niečo také všadeprítomné, samozrejme spočíva v tom, že nakoniec dôjde k vyčerpaniu a tiež k zdraženiu.

Vedci z Ruskej národnej univerzity vedy a technológie (NUST) a výskumného laboratória Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf však našli riešenie problému, ktoré spočíva v „nahromadení“ sodíka na výrobu batérie, ktorá vyzerá ako „sendvič“.

Zistili, že keď sú atómy sodíka navrstvené istým spôsobom, sodík (a ďalšie alkalické kovy) môže veľmi dobre preukázať rovnaké vlastnosti ako lítium. V skutočnosti dvojvrstvové usporiadanie lacnejšieho sodíka môže „demonštrovať anódovú kapacitu porovnateľnú“ s konvenčnou grafitovou anódou v lítium-iónových batériách.

"Nikdy sme nič také nevideli:" Koróna čiernej diery zmizla a následne sa prestavala (FOTO)
Poprvýkrát v ľudskej histórii astronómovia pozorovali korónu čiernej diery v strede vzdialenej galaxie ešte predtým, ako úplne zmizla, a potom sa prestavala späť, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Aby sa vytvorila lacnejšia alternatíva, atómy sa umiestnia do priestoru medzi dvoma listami grafénu pod vysokým napätím, podobne ako by fungovala samotná batéria.

Tento „sendvič“ pozostáva z vrstvy uhlíka, dvoch vrstiev alkalického kovu (v tomto prípade sodíka) a ďalšej vrstvy uhlíka.

Pred výskumom bolo všeobecne známe, že atómy lítia v batériách sa môžu nachádzať iba v jednej vrstve a že zvýšenie množstva vrstiev by zvýšilo nestabilitu. Vedci teraz vedia, že je možné „vytvoriť viacvrstvové stabilné lítiové štruktúry“, vysvetlila Ilya Chepkasovová, vedkyňa z laboratória NUST MISIS pre anorganické nanomateriály.

Nový malvér dokáže ukradnúť heslá a informácie o kartách z viac ako 300 rôznych aplikácií pre Android
Analytici objavili nový kmeň škodlivého softvéru, ktorý sa pred užívateľmi systému Android skrýva a predstiera sa ako aktualizácia od Google, pričom ide o ďalší príklad zvýšenej hackerskej aktivity počas pandémie, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Marek Molnár