Americká armáda úspešne otestovala nadzvukovú kĺzavú raketu (VIDEO)
19 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Pentagón oznámil, že úspešne otestoval nadzvukovú kĺzavú raketu a uviedol, že jej spustenie bude hrať dôležitú úlohu v budúcom vývoji nadzvukových technológií, informuje portál RT.


Americké námorníctvo vydalo klip, v ktorom môžu diváci sledovať spustenie rakety, ktoré sa uskutočnilo v spolupráci s armádou.

Kĺzavá nadzvuková raketa bola vystrelená z tichomorského raketového strediska na Havaji. Jeho let bol sledovaný Agentúrou pre protiraketovú obranu, ktorá použije letové údaje na zlepšenie svojich vlastných nadzvukových obranných systémov.



Toto zlepšenie sa považuje za rozhodujúce, ako to už predtým povedal Washington, že pokiaľ ide o vývoj týchto zbraní, zaostáva za ostatnými štátmi, ako je napríklad Rusko.

Moskva už dodáva nadzvukové rakety Kinzhal, zatiaľ čo prvá kĺzavá raketa Avangard už bola nasadená.

Avangard môže údajne dosiahnuť rýchlosť Mach 27 a jeho testovanie minulý rok prinútilo náčelníka štábu USA, aby vyhlásil, že existujúce americké obranné systémy sú „jednoducho neschopné“ čeliť takejto zbrani.

Turecko úspešne otestovalo svoju prvú protilietadlovú raketu (VIDEO)
Prvá turecká protilietadlová raketa prešla posledným testom a zasiahla cieľ vzdialený asi 200 km, pričom sa očakáva, že sa čoskoro zaradí do tureckého arzenálu, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Aj Čína vyvíja dve podobné rakety, z ktorých jedna bola oznámená minulý rok. Naopak USA ešte musia postaviť nadzvukovú raketu.

Prototyp, ktorý sa testoval vo štvrtok, bol vyvinutý spoločnosťou Dynetics Technical Solutions a Pentagón ho nazýva Common-Hypersonic Glide Body alebo C-HGB.

Kĺzavé telo je vypustené pomocou konvenčnej rakety, ktorá sa rozpadne skôr, ako klzák zrýchli na viac ako päťnásobok rýchlosti zvuku. Na svojej ceste k cieľu môže klzák manévrovať, aby sa vyhýbal protiraketovej obrane.

AFRICOM obviňuje Rusko z nastraženia nášľapných mín, ktoré sa našli neďaleko Tripolisu (FOTO)
Uprostred toho, ako bojujúce líbyjské frakcie hľadajú pomoc z Turecka a Egypta, AFRICOM obviňuje Rusko z nášľapných mín, ktoré sa našli neďaleko Tripolisu, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | Marek Molnár