Slovensko spracováva rádioaktívny odpad zo zahraničia, Matovič stále mlčí
18 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Na Slovensku sa črtá možnosť vybudovania novej spaľovne, ktorá by spolu s existujúcou spaľovňou firmy JAVYS v Jaslovských Bohuniciach mala likvidovať aj rádioaktívny odpad (RAO) zo zahraničia. Slovensko už teraz spaľuje desiatky ton RAO z Talianska. Úrad premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) však stále mlčí. 


Aktuality informujú, že spoločnosť JAVYS, ktorá by u nás chcela postaviť ďalšiu spaľovňu, už pred niekoľkými rokmi podpísala zmluvu na likvidáciu rádioaktívnych kalov z bývalej talianskej jadrovej elektrárne Caorso.

Podľa Aktualít je otázne, koľko vlastne Slovensko, v prípade, že bude v likvidácii talianskeho kalu pokračovať, zarobí a koľko by prerobilo, ak by bol projekt zastavený. Otázne je aj to, či by sme vôbec mali rádioaktívny odpad zo zahraničia na našom území spracovávať. 

Osudovou chybou SMERu bolo zrušenie Mečiarových amnestií (ROZHOVOR)
"Pokiaľ by neprišlo k vražde – o ktorej stále nič nevieme, pretože ak niekoho máme vo väzbe, tak to sú len pešiaci, čo je za touto vraždou, nikto nevie – tak by sa udialo možno niečo iné." povedal Róbert Fico v rozhovore pre magazín... Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Gabriel Matta


Isté je, že sa budeme musieť vysporiadať s RAO, ktorý produkujú naše jadrové elektrárne v Jaslovských Bohuniciach a v Mochovciach. Hoci od havárie elektrárne A1 v roku 1977 uplynuli viac ako štyri desaťročia, spracovanie RAO z Jaslovských Bohuníc potrvá približne až do roku 2033. 

Okrem domáceho RAO však JAVYS likviduje aj odpad zo zahraničia. Zmluva na likvidáciu odpadu pochádzajúceho z Talianska v hodnote 37 miliónov bola podpísaná už v roku 2015. Zástupcovia spoločnosti pritom mali tvrdiť, že ide o takzvané inštitucionálne RAO, teda odpad, ktorý vzniká v priemysle alebo v medicíne. 

JAVYS má záujem v spaľovaní RAO pokračovať aj prostredníctvom novej spaľovne, ktorú plánuje vybudovať. Podľa spoločnosti by malo ísť o modernejšie spaľovanie odpadu, ktoré má za cieľ zefektívnenie prevádzky a taktiež zníženie tvorby sekundárnych RAO. 

Trináste dôchodky napokon budú. Koľko peňazí penzisti dostanú?
Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) už ohlásil, že dôchodcovia sa tento môžu tešiť na 13. dôchodok. Jeho výška ale nebude pre každého poberateľa dôchodku rovnaká. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Jaroslav fabok


Náklady na novú spaľovňu by sa mali vyšplhať na viac ako sedem miliónov eur pričom ďalších 1,5 milióna eur by stála preprava materiálu z Talianska. 

Doposiaľ bolo v existujúcej spaľovni spracovaných takmer 70 ton talianskeho RAO na aktivisti tvrdia, že na Slovensku by sa malo zlikvidovať až 865 ton odpadu. Zmluva na dovoz a vývoz odpadu z bývalej talianskej jadrovej elektrárne je totiž v platnosti až do konca roka 2023.

Aktuality doplňujú, že o stanovisko k tomu, či by sa na našom území malo aj naďalej pokračovať v likvidácií RAO zo zahraničia, požiadali úrad vlády. Úrad Igora Matoviča však ani po urgencii a opakovaných žiadostiach na otázku portálu neodpovedal. 

Budajov rezortný poradca v minulosti podnikal aj s mafiánom Čongrádym
Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) priviedol do svojho tímu poradcov architekta Branislava Kaliského, ktorý v minulosti podnikal aj s mafiánom Petrom Čongrádym. Kaliský ako externý poradca na rezorte pomáha pri zakladaní sekcie pre... Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok