Podpaľač luxusných áut sa väzeniu vyhne vďaka nepríčetnosti (VIDEO)
18 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

Muž, ktorý podpálil hneď niekoľko drahých áut, do väzenie nepôjde. Podľa znalkyne nebol príčetný a odporúčajú mu ústavné liečenie.


Napriek vysokej škode, viac ako 194-tisíc eur, je zastavené trestné stíhane, pretože páchateľ nebol v čase spáchania skutku právne spôsobilý. Ako píše portál sme.sk, prokurátor vychádzal z posudku znalkyne, podľa ktorej bol muž vtedy pod vplyvom omamných látok. Za normálnych okolností by mu za trestný čin poškodzovania cudzej veci so spôsobením škody veľkého rozsahu hrozil trest od 7 do 10 rokov.

Prípad sa stal ešte 26. mája o štvrť na 6 ráno a celú situáciu zachytila priemyselná kamera. Muž prišiel k parkovisku na Panónskej ceste na modrej Octavii Combi. Zacúval k rampe, z kufra vytiahol handru a nádobu s horľavinou. Potom prešiel k luxusným autám značky Dodge RAM, ktoré stáli vedľa seba, polial ich kapoty horľavou látkou a zapálil pomocou textílie. Po splnení svojho zámeru pokojne odložil použité veci do auta a odišiel.

Video dokumentujúce spáchanie trestného činu, ktoré zachytila priemyselná kamera koncom mája:



 

Na autách zhorela celá predná časť v oblasti motora a oheň zasiahol aj s nimi susediaci Chevrolet Corvette. Škodu stihol páchateľ urobiť ešte aj na vedľajšom parkovisku, kde podpálil odstavený VW Golf, Mercedes c200d a Škodu Karoq. Ako ďalej píše sme.sk, muža v priebehu niekoľkých hodín pomohli polícii nájsť dobrovoľníci z internetovej skupiny HAKA. Prokuratúra však kauzu uzavrela zastavením trestného stíhania. Uznesenie zverejnili v piatok.

Znalkyňa konštatovala, že páchateľ "trpí polyformnou toxikomániou a toxickou psychózou a v dôsledku psychózy boli jeho ovládacie a rozpoznávacie schopnosti forenzne vymiznuté, nemohol rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania a svoje konanie ovládať."

Portál sme.sk ďalej informoval, že v čase abstinencie je podľa posudku schopný chápať zmysel toho, čo vykonal. „Pri porušení abstinencie je obvinený nebezpečný,“ uviedla znalkyňa a navrhla mu ústavné protitoxikomanické liečenie.

Polícia zadržala Košičana, ktorý podpálil niekoľko áut (foto)
Niekoľko áut zhorelo v košickej mestskej časti Dargovských hrdinov, podpálil ich 19-ročný Košičan. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | TASR