Po príchode z rizikovejších krajín treba ísť do izolácie a otestovať sa, informuje Úrad verejného zdravotníctva
18 | 07 | 2020 I SITA

Všetci ľudia prichádzajúci na Slovensko, ktorí počas predchádzajúcich 14 dní navštívili krajinu neuvedenú v zozname menej rizikových krajín v súvislosti s nákazou novým koronavírusom, sa musia prihlásiť na miestne príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) a oboznámiť ho so svojou cestovateľskou anamnézou.


RÚVZ im poskytne informácie o pravidlách domácej izolácie i testovaní na ochorenie COVID-19, ktoré je potrebné absolvovať najskôr 5. deň po príchode. Za toto vyšetrenie človek neplatí. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na webovej stránke.

Izolácia v domácom prostredí sa nariaďuje až do prijatia negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. "Po výsledku testu buď dostanete SMS o negativite a domáca izolácia sa končí, alebo, v prípade pozitívneho výsledku testu, vás RÚVZ bude kontaktovať a presne vás oboznámi s ďalším postupom," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Laboratórna diagnostika nie je nutná pre deti do troch rokov. "Domáca izolácia sa nariaďuje i ostatným osobám žijúcim v spoločnej domácnosti. Zároveň, všetky osoby, ktoré počas posledných 14 dní navštívili takzvanú rizikovú krajinu a prídu na územie SR, sa musia hlásiť aj svojmu ošetrujúcemu lekárovi, ktorý im vystaví PN z dôvodu karantény pre COVID-19," doplnil Mikas.

Majerský považuje Hlinov záujem o post podpredsedu hnutia ako nehodný bývalého predsedu KDH
Podpredseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) a predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský považuje zámer Alojza Hlinu uchádzať sa o post podpredsedu KDH za nehodný bývalého predsedu hnutia. Uviedol to v stanovisku, ktoré agentúre... Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | SITA


Ten, u koho sa po návrate zo zahraničia, bez ohľadu na to, z ktorej krajiny prišiel, prejavia príznaky respiračného ochorenia, musí telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a oboznámiť ho s cestovateľskou anamnézou. Lekár následne určí ďalší postup diagnostiky a liečby. Platí to aj pre osoby, u ktorých sa objavia príznaky respiračného ochorenia a vedia, že boli v kontakte s niekým, kto prišiel zo zahraničia.

"Ak prichádzate na Slovensko lietadlom, rúško majte aj pri transfere letiskom, nie iba v lietadle," radí Mikas. Aj človek, ktorý prichádzajúceho ide vyzdvihnúť autom na letisko alebo stanicu, by mal mať v aute rúško. "Pred nástupom do auta si dezinfikujte ruky. Odporúčame mať pri ceste pootvorené okná," radia hygienici.

V zozname menej rizikových krajín, na ktoré sa opatrenia nevzťahujú, sú momentálne Austrália, Belgicko, Cyprus, Česká republika, Čína, Dánsko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Holandsko, Írsko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko, Taliansko a v pondelok 20. júla od 7.00 h k nim pribudne aj Spojené kráľovstvo.

Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach opätovne zakázali návštevy pacientov
V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice platí od soboty do odvolania zákaz návštev hospitalizovaných pacientov. Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | SITA