Študenti a učitelia môžu bezplatne získať medzinárodné certifikáty digitálnej gramotnosti a osobnostného rozvoja
17 | 07 | 2020 I SITA

Študenti a učitelia môžu získať bezplatne a popri štúdiu medzinárodné certifikáty digitálnej gramotnosti a osobnostného rozvoja. Umožňuje im to národný projekt IT Akadémia - vzdelávanie pre 21. storočie. Na svojej stránke o tom informuje Centrum vedecko-technických informácii (CVTI) SR.


V prípade certifikátu ECDL - European Computer Driving Licence si môžu záujemcovia vybrať štyri z ponúkaných modulov - Základy práce s počítačom, Spracovanie textu, Tabuľkový kalkulátor, Používanie databáz, Prezentácia, Základy práce online, Práca s obrázkami a grafikou a Bezpečnosť pri práci s informačnými a komunikačnými technológiami. K dispozícii majú aj učebné materiály. „Účastníci tak nielen využívajú informačné technológie, ale svoje zručnosti si porovnávajú s medzinárodne rešpektovaným štandardom a ich doložia ich rovnako medzinárodne rešpektovaným dokladom,“ konkretizuje CVTI.

V registračnom portáli je podľa údajov centra v súčasnosti registrovaných 5 826 žiakov – záujemcov o certifikát ECDL z 90 stredných škôl. Z toho 2 430 žiakov už ukončilo konzultácie. V období do 20. marca 2020 bolo do testovania zapojených 2 639 žiakov. Certifikát získalo 1 232 žiakov. „Niektorí maturanti testovanie nedokončili kvôli zrušeniu testovania z dôvodu mimoriadnej situácie. Počas nej bola prezenčná forma konzultácií k ECDL nahradená formou videokonferencie. Vysokoškolských študentov sa doteraz, z plánovaných 2 000, zapojilo 1 554 študentov. Certifikát doteraz získalo 701 frekventantov,“ uvádza CVTI.

Trináste dôchodky napokon budú. Koľko peňazí penzisti dostanú?
Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) už ohlásil, že dôchodcovia sa tento môžu tešiť na 13. dôchodok. Jeho výška ale nebude pre každého poberateľa dôchodku rovnaká. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Jaroslav fabok


Testy pre moduly certifikátu ECDL overujú základné počítačové, ale aj informatické zručnosti žiadateľov o tento certifikát. Ako uvádza vedecko-technické centrum, tento certifikát by sa mal stať súčasťou minimálne stredoškolského vzdelania. „V poslednom roku projektu poskytuje IT Akadémia možnosť získať tento certifikát bezplatne aj učiteľom základných škôl,“ dopĺňajú.

Tímová spolupráca, Selfmarketing, Manažment pri konfliktoch, Komunikácia a Prípadová štúdia sú moduly medzinárodného certifikátu ECo-C - European communication certificate. Ten dopĺňa digitálne zručnosti o takzvané soft skills, rozvíja štandardy osobnostného rozvoja a komunikačných kompetencií.

„Do aktivity na získania certifikátu ECo-C sa z možnej kapacity 100 učiteľov zapojilo 65 učiteľov stredných škôl. Stredoškolákov sa zapojilo 212 z kapacity 200. Vysokoškolských študentov sa doteraz z plánovaných 400 zapojilo celkom 163,“ informuje centrum.

Kanabidiol by sa mal vyradiť zo zoznamu psychotropných látok
Ministerstvo zdravotníctva chce vyradiť kanabidiol (CBD) zo zoznamu psychotropných látok. Vyplýva to z predbežnej informácie rezortu o plánovej novelizácii zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | SITA