Kanabidiol by sa mal vyradiť zo zoznamu psychotropných látok
17 | 07 | 2020 I SITA

Ministerstvo zdravotníctva chce vyradiť kanabidiol (CBD) zo zoznamu psychotropných látok. Vyplýva to z predbežnej informácie rezortu o plánovej novelizácii zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch.


"Odborný výbor Svetovej zdravotníckej organizácie ju považuje za neškodnú a nespôsobuje vznik závislosti a táto látka nie je zaradená do zoznamu ani podľa dohovorov OSN," ozrejmilo ministerstvo v materiáli.

Cieľom legislatívnej zmeny má byť aj rozšírenie kontrolných mechanizmov vyžadovaných medzinárodnými dohovormi OSN a zosúladenie zákona s právom Európskej únie. Zároveň sa do zoznamu majú doplniť viaceré omamné a psychotropné látky. Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania je august 2020. Ministerstvo navrhovalo látku kanabidiol zo zoznamu vyradiť už vlani. Poslanci však v parlamente podporili pozmeňujúci návrh poslanca Jozefa Valockého (Smer-SD) a v zozname tak ostala.

Sudcovia upozorňujú na možnú protiústavnosť konania vlády!
Reálnym následkom zrušenia imunity sudcov môže byť podľa Združenia sudcov Slovenska len postupná erózia demokracie a plurality smerom k totalite Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | SITA


Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vlani vo februári vyzvali členské štáty EÚ, aby plne využili potenciál liekov na báze marihuany a odstránili prekážky, ktoré bránia ďalšiemu vedeckému výskumu v tejto oblasti. Legislatívna úprava týkajúca sa liečebného využívania konopy je v jednotlivých členských štátoch odlišná.

EP pripomenul, že konopa alebo kanabinoidy môžu byť účinné pri potláčaní nechutenstva a znižovaní úbytku hmotnosti spojených s chorobou HIV/AIDS, pri zmierňovaní symptómov mentálnych porúch, ako je psychóza či Tourettov syndróm, a tiež pri zmierňovaní príznakov epilepsie, ako aj Alzheimerovej choroby, artritídy, astmy, rakoviny, Crohnovej choroby a glaukómu. Ide o lieky, ktoré prispievajú aj k zníženiu rizika obezity a cukrovky a zmierneniu menštruačných bolestí.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oficiálne odporučila, aby sa kanabidiol, ktorý je zložkou konopy, neuvádzal v zozname medzinárodne kontrolovaných látok.

Poslanci Smeru-SD sú pripravení na odvolávanie Matoviča, tvrdí Fico
Poslanci z klubu Smer-SD sú pripravení na odvolávanie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) z funkcie. Vyhlásil to predseda strany Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii s tým, že rozhodnutie prijali už vo štvrtok (16. 7.) a hárky na zber podpisov... Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | TASR