Čínske HDP v druhom štvrťroku vzrástlo o 3,2%
17 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Čínska ekonomika sa v druhom štvrťroku vrátila k rastu. Je to jeden z najskorších príznakov zotavenia po páde zapríčinenom koronavírusovou pandémiou.


Hrubý domáci produkt vzrástol za posledné tri mesiace o 3,2% v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, píše ft.com. Pozitívne ekonomické údaje prichádzajú po prvom ročnom poklese v predchádzajúcom štvrťroku, keď čínske HDP kleslo o 6,8%, kvôli tomu, že bojovala s dopadom krízy Covid-19. Napriek návratu k rastu, čínske trhy poklesli vo štvrtok najviac za posledných päť mesiacov po tom, čo údaje vykázali zmiešané oživenie.

"Možno dnes existuje nejaký druh uvedomenia si, že zatiaľ čo priemyselná strana ekonomiky je skutočne poháňaná fiškálnymi stimulmi, spotrebiteľská strana ekonomiky je trochu problematickejšia," povedal Tapas Strickland, ekonóm Národnej austrálskej banky. Trinh Nguyen, hlavný ekonóm pre rozvíjajúcu sa Áziu v Natixise, napísal na Twitteri: „Trhy NEMAJÚ radi neentuziastických čínskych spotrebiteľov.“

Priemyselná produkcia vzrástla v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 4,4%, pričom vzrástla v každom z posledných troch mesiacov.

Cieľom Ruska je viac ako zdvojnásobiť prítomnosť LNG na svetovom trhu do 5 rokov
Nové megaprojekty môžu Rusku umožniť do roku 2025 zmocniť sa až 15 percent svetového trhu so skvapalneným zemným plynom (LNG), uviedol ruský minister energetiky Alexander Novak, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Čínsky štát v posledných mesiacoch podporoval priemyselnú činnosť, čiastočne zvýšením sumy, ktorú si môžu miestne samosprávy požičať na projekty v oblasti infraštruktúry. Nárast v stavebníctve podporil výrobu ocele v krajine v čase, keď dochádza k poklesu výroby u iných veľkých národných výrobcov. Maloobchodný predaj však v druhom štvrťroku poklesol o 3,9%, čo signalizuje nerovnomerné oživenie a pokračujúci tlak na spotrebu. Miera nezamestnanosti v júni bola 5,7%, čo je mierne zlepšenie oproti májovej hodnote 5,9%.

Liu Aihua, hovorkyňa Národného štatistického úradu krajiny, uviedla, že údaje „preukázali dynamiku rastu a postupného oživenia“. Poukázala však aj na „zvyšovanie vonkajších rizík a výziev“, počas toho ako sa vírus naďalej šíril po celom svete. "Sme si istí hospodárskym oživením v druhej polovici tohto roka," dodala.

Ruská vakcína proti Covid-19 vstupuje do záverečnej fázy testovania
Druhá fáza testov ruskej vakcíny proti koronavírusu sa skončí 3. augusta, potom bude okamžite nasledovať tretia medzinárodná fáza. Ak bude test úspešný, môže to byť prvá efektívna vakcína proti Covid-19, ktorá sa bude sériovo vyrábať, informuje... Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Údaje z Číny, kde sa koronavírus prvýkrát objavil, sa pozorne sledujú, pretože ekonomiky po celom svete aj naďalej zápasia s dopadmi krízy. Napriek lokálnym ohniskám vírusu ( vrátane ohniska v minulom mesiaci v Pekingu ), nové denné prípady typicky zostávajú na úrovni desiatok za deň. Šírenie pandémie sa zrýchlilo v USA, Európe a Latinskej Amerike. V apríli Čína zmiernila karanténne opatrenia vo Wu-chane, v pôvodnom centre vírusu, ale naďalej dochádza k prísnym pravidlám testovania. Väčšina medzinárodných letov je takisto zrušená.

„V Číne je tento príbeh veľmi závislý od toho, čo sa deje na domácom trhu,“ povedal Louis Kuijs,z Oxford Economics. "Dynamika by mala byť dostatočne silná na to, aby sme už nevideli ďalší pokles HDP." Marcella Chowová, zo spoločnosti JPMorgan Asset Management, poukázala na vysokú mieru úspor domácich spotrebiteľov, dodala však, že ak sa vráti dôvera, spotreba sa môže rýchlo zotaviť.

Čína tento týždeň vykázala pozitívne obchodné údaje, ktoré ukázali neočakávaný nárast vývozu v júni oproti minulému roku o 0,5%. Chowová však uviedla, že vonkajší dopyt po čínskom vývoze by mohol zostať slabý v dôsledku karanténnych opatrení v Európe a v USA.

Čína vedie "Ekonomický Blitzkrieg", ktorého cieľom je nahradenie USA ako najsilnejšej superveľmoci
Čínska komunistická strana (ČKS) spustila agresívny, vládny a celospoločenský „ekonomický blitzkrieg“ (blekovú vojnu), ktorou má nahradiť Ameriku ako „najvýznamnejšiu superveľmoc sveta“, varoval vo štvrtok generálny prokurátor USA William... Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Mário Martinka