Čína vedie "Ekonomický Blitzkrieg", ktorého cieľom je nahradenie USA ako najsilnejšej superveľmoci
17 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Čínska komunistická strana (ČKS) spustila agresívny, vládny a celospoločenský „ekonomický blitzkrieg“ (blekovú vojnu), ktorou má nahradiť Ameriku ako „najvýznamnejšiu superveľmoc sveta“, varoval vo štvrtok generálny prokurátor USA William Barr.


Čínske „predátorské hospodárske politiky sú úspešné“, pripustil Barr počas prejavu v prezidentskom múzeu Geralda R. Forda v Michigane, píše breitbart.com.

„Amerika bola sto rokov najväčším svetovým výrobcom - čo nám umožnilo slúžiť ako svetový arzenál demokracie,“ vyhlásil. „Čína predbehla Spojené štáty americké vo výrobnej produkcii v roku 2010. ČĽR je teraz svetovým arzenálom diktatúry.“

Barr vyhlásil:

"Generálny tajomník Čínskej komunistickej strany Si Ťin-pching, ktorý si centralizoval moc do takej miery, ako bola naposledy ( centralizovaná ) počas diktatúry Mao Ce-tungu, teraz otvorene hovorí o tom, že Čína sa posúva „bližšie k stredu“, „buduje socializmus, ktorý je nadradený kapitalizmu“ a "nahrádza americký sen za „čínske riešenie.“ Čína už neskrýva svoju silu, ani si nenecháva čas. Z pohľadu komunistických vládcov prišiel čas Číny.


Čínska ľudová republika sa teraz zapája do ekonomického blitzkriegu - agresívnej, organizovanej, celoštátnej (v skutočnosti celospoločenskej ) kampane zameranej na zmocnenie sa najvyšších svetových priečok globálnej ekonomiky a na prekonanie Spojených štátov ako poprednej svetovej superveľmoci."


„Je zrejmé, že ČĽR sa nesnaží len o vstup do radov vyspelých priemyselných ekonomík, ale o ich úplné nahradenie,“ dodal Barr neskôr.

Na základe svojho hrubého domáceho produktu (HDP) alebo celkovej hodnoty vyrobeného tovaru a poskytovaných služieb sa čínska ekonomika považuje za druhú najväčšiu na svete po Spojených štátoch. „Podľa niektorých odhadov je však čínska ekonomika na základe parity kúpnej sily už väčšia ako naša,“ pripustil Barr. Amerika je nebezpečne závislá na Číne, pokiaľ ide o drahé kovy, ktoré sa používajú predovšetkým v technologickom a lekárskom priemysle a dokonca aj v priemysle vojenského hardvéru.

Priaznivci Trumpa menia názor: „Radšej by som volil tuniakový sendvič.“
Niektorí republikáni sú tak frustrovaní, že sa sa stali anti-Trumpami: „Tento muž by (nás) nevedel viesť ani z mokrého papierového vrecka“ Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Mário Martinka


USA sú tiež odkázané na iné dôležité tovary a služby vrátane zdravotníckych osobných ochranných prostriedkov (PPE), zdravotníckych pomôcok a dokonca aj farmaceutických výrobkov - tento problém ešte zdôraznil počas prebiehajúcej pandémie koronavírusu.

Aby sa „vyhrala súťaž“ proti hospodárskej ofenzíve Číny a aby Amerika zostala svetovou superveľmocou, USA budú musieť bojovať proti ohňu, ohňom. Musia vytvoriť vlastný "celospoločenský" a "slobodno-trhový" postup, uzavrel generálny prokurátor.

Vysvetlil:

"Aby sme zabezpečili svet slobody a prosperity pre naše deti a vnúčatá, bude slobodný svet potrebovať vlastnú verziu celospoločenského postupu, v ktorom si verejný a súkromný sektor zachová svoje základné rozdiely, ale (tieto sektory ) budú spolupracovať, aby odolali nadvláde a dokázali vyhrať v súťaž o najvyššie priečky globálnej ekonomiky.


Amerika to už urobila. Ak oživíme svoju lásku a oddanosť našej krajine a k sebe navzájom, som si istý, že my - americký ľud, americká vláda a americké podnikanie - to dokážeme znova. Na tom závisí naša sloboda."


Komunistická čínska ekonomika „potichu ( každoročne ) rástla z približne dvoch percent svetového HDP v roku 1980 na takmer 20 percent dnes,“ dodal Barr.

Čínsku hospodársku ofenzívu ovplyvňuje jej finančný vplyv na celom svete poháňaný americkými spoločnosťami, americkými akademickými a výskumnými inštitúciami..., vyhlásil Barr. Pekingský globálny projekt, Jedno pásmo, jedna cesta (Belt and Road Initiative) (BRI), tiež pomáha čínskemu „ekonomickému blitzkriegu“ proti Amerike. Čína ovplyvňuje, okrem iných sektorov USA, podniky, Hollywood a akademickú obec a snaží sa „preniknúť, cenzurovať alebo zasahovať do volieb“, varoval Barr.

Slobodná a spravodlivá hospodárska súťaž medzi spoločnosťami v USA, ktoré pôsobia v ekonomike voľného trhu, a štátnymi podnikmi v Číne, ktoré požívajú masívnu finančnú podporu od vlády, je už dlho ilúziou.

Barr zdôraznil:

"Na to, aby si Čína vytvorila ideálne podmienky, uchýlila sa k „manipulácii s menami, tarifám, kvótam, strategickým investíciám a akvizíciám vedeným štátom, krádeži a nútenému prevodu duševného vlastníctva, štátnym dotáciám, dumpingu, kybernetickým útokom a špionáži“.


V USA orgány spojili prevažnú väčšinu federálnych trestných stíhaní za špionáž (80 percent) a prípadov krádeží obchodných tajomstiev (60 percent) s Čínou.

Americkí predstavitelia uznali, že Čína sa z čias studenej vojny vynorila ako americký protivník - konkurenčný podnik, ktorý využil svoj bezprecedentný hospodársky rozvoj, aby si vybudoval pôsobivú vojenskú silu. Úsilie Číny o rast a modernizáciu svojej armády spôsobilo to, že americká „relatívna konkurenčná vojenská výhoda“ v indo-tichomorskom regióne, „v posledných rokoch erodovala“, varoval vo februári americký veliteľ.

„Invázia pokračuje“: ďalších 90 migrantov priplávalo na pláž v Doveri
Ministerka vnútra Priti Patelová sa pokúsila preniesť vinu za migrantskú krízu lodí v Lamanšskom prielive na jej francúzskych kolegov, keďže odmietli otočiť lode len pár metrov od pobrežia Francúzska. Výsledkom toho je, že takmer 100 migrantov... Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Mário Martinka