Cieľom Ruska je viac ako zdvojnásobiť prítomnosť LNG na svetovom trhu do 5 rokov
17 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Nové megaprojekty môžu Rusku umožniť do roku 2025 zmocniť sa až 15 percent svetového trhu so skvapalneným zemným plynom (LNG), uviedol ruský minister energetiky Alexander Novak, informuje portál RT.


Rusku sa od roku 2009 podarilo viac ako štvornásobne zvýšiť vývoz LNG, uviedol Novak vo svojom článku o energetickej politike, ktorý vydalo ministerstvo vo štvrtok. Zvýšenie bolo možné vďaka uvedeniu nových zariadení do prevádzky, zatiaľ čo v súčasnosti sa vyvíja niekoľko ďalších iniciatív na ďalšie zvýšenie dodávok.

Podiel ruského LNG na svetovom trhu bol podľa Leonida Mikhelsona, zakladateľa najväčšieho nezávislého producenta zemného plynu, v minulom roku okolo 7 percent. Krajina tiež zvýšila v roku 2019 produkciu LNG o takmer 50 percent na 40,2 miliárd metrov kubických, uviedol minister energetiky.

Čína vedie "Ekonomický Blitzkrieg", ktorého cieľom je nahradenie USA ako najsilnejšej superveľmoci
Čínska komunistická strana (ČKS) spustila agresívny, vládny a celospoločenský „ekonomický blitzkrieg“ (blekovú vojnu), ktorou má nahradiť Ameriku ako „najvýznamnejšiu superveľmoc sveta“, varoval vo štvrtok generálny prokurátor USA William... Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Mário Martinka


V roku 2009 bola spustená prvá elektráreň na skvapalnený zemný plyn v krajine Sakhalin-2. Ďalšie kľúčové zariadenie, projekt Yamal LNG Arctic, dosiahlo plnú kapacitu svojich troch vlakov približne pred dvoma rokmi.

Prevádzkovateľ závodu Novatek v súčasnosti buduje v areáli štvrtý vlak na skvapalňovanie, aby ďalej zvyšoval kapacitu.

Ruská vláda sa usiluje o výrazné zvýšenie dodávok LNG, keďže sa očakáva, že dopyt v blízkej budúcnosti výrazne vzrastie. Ruský prezident Vladimir Putin minulý rok uviedol, že do roku 2035 očakáva, že domáca produkcia LNG sa do roku 2035 zvýši takmer päťnásobne.

Ruská vakcína proti Covid-19 vstupuje do záverečnej fázy testovania
Druhá fáza testov ruskej vakcíny proti koronavírusu sa skončí 3. augusta, potom bude okamžite nasledovať tretia medzinárodná fáza. Ak bude test úspešný, môže to byť prvá efektívna vakcína proti Covid-19, ktorá sa bude sériovo vyrábať, informuje... Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Marek Molnár