Aj z nevinných potravín môžete „nafúkať“
17 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

Ak nechcete šokovať výškou nameraného promile, krátko pred sadnutím za volant ústnu vodu radšej nepoužívajte. Ktoré potraviny môžu oklamať tester na alkohol? Píše portál idnes.cz.


Asi to už počul takmer každý dopravný policajt: „Nič som nepil... Len trochu nealko piva... Práve som si čistil zuby... Mala som višne v čokoláde...“ Ide vždy o výhovorku, alebo môže výšku promile skutočne ovplyvniť aj čosi iné ako samotný alkohol?

Zdá sa, že niektoré potraviny či kozmetika dokážu za volantom naozaj narobiť problémy. Pokiaľ vás zastaví hliadka a vyzve vás na vykonanie dychovej skúšky, v niektorých prípadoch výsledok nemusí zodpovedať skutočnosti. Ale nie vždy sú to tie, o ktorých si to myslíte.

Redakcia MF Dnes sa preto rozhodla, že aspoň niektoré mýty uvedie na pravú mieru. Dohodla sa na spolupráci s Nemocnicou na Bulovce a popredným českým toxikológom Jaroslavem Zikmundem, ktorý sa problematike zisťovania a odbúravania alkoholu venuje už viac ako 30 rokov. Vytipovali nápoje a potraviny, ktoré sú najproblematickejšie – nealkoholické pivo, cukrovinky, pečivo či ústne vody.

S fajčením má skúsenosť má viac ako tretina 15-ročných,s alkoholom 59 %
S fajčením má skúsenosť 40 percent 15-ročných chlapcov a 39 percent dievčat zo Slovenska. Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | TASR


Vybraní šiesti dobrovoľníci to následne všetko pili, jedli a kloktali... Výsledky boli prekvapivé. Ako ďalej píše idnes.cz, profesionálne prístroje ukázali, že i po zdanlivo nevinných potravinách môže človek „nafúkať“.

Rekordmanom testu sa jednoznačne stala ústna voda. Najdramatickejšie hodnoty prístroj hlásil po vykloktaní úst antiseptickou vodou Listerine. Hoci účastníci testovania dýchali do testeru približne 2 minúty od jej použitia, bola koncentrácia etanolu ešte natoľko intenzívna, že v 2 prípadoch presiahla 10 promile. Keďže ide o maximálnu hranicu, na ktorú je prístroj kalibrovaný, na displeji len bezmocne blikali výstražné šípky, uvádza idnes.cz.

„V tomto prípade ani až tak nezáleží na tom, koľko ústnej vody vykloktáte, ale kde všade vám v ústach prenikne,“ vysvetľuje toxikológ. Čím viac budete kloktadlo v ústach preháňať, tým viac budete mať „pripitý“ dych. Avšak stačí zopár hlbokých nádychov a výdychov a policajný tester bude opäť v poriadku. Za ďalších 5 minút už väčšine účastníkov namerali hodnoty hlboko pod pol promile. Len jediný dobrovoľník musel časť 15 minút, kým prístroj opäť hlásil „triezve“ údaje.

Cyklistom hrozí za jazdu pod vplyvom alkoholu vysoká pokuta
Ak cyklista požil viac alkoholu ako je stanovená hodnota, hrozí mu pokuta až do výšky 800 eur. Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Peter Haluza, TASR


V prípade takejto situácie si preto treba vyžiadať čas. „Z praxe vieme, že niektoré potraviny a nápoje, ale takisto ochorenia ako cukrovka, môžu ovplyvniť obsah alkoholu v dychu,“ hovorí Hana Rubášová z Policajného prezídia. Ak je výsledok pozitívny, urobia opakované meranie po piatich minútach. Celý postup na kontrolu požitia alkoholických látok u vodiča upravuje zákon. Podľa neho človek nesmie riadiť auto, pokiaľ je pod vplyvom omamnej či návykovej látky alebo lieku, ktorý by mohol znižovať jeho pozornosť a schopnosť šoférovať. Množstvo alkoholu pri dychovej skúške by nemalo presiahnuť hodnotu 0,24 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu.

Pokiaľ by vykloktaný etanol nevyprchal ani po ďalšom premeraní, rozhodli by laboratórne testy a odber krvi. „Z ústnej vody by sa alkohol do krvi zaručene nedostal,“ hovorí z praxe odborník Zikmund. Kto teda skutočne alkohol nepil, nemá sa čoho báť.

Cesta von existuje, hovorí Braňo Mojsej, ktorý pomáha alkoholikom vo vlastnej poradni
Po tom, ako si prešiel svojimi vlastnými alkoholickými eskapádami, založil Braňo Mojsej poradňu pre alkoholikov Mojsej clinic. Závislosť je podľa Mojseja smrteľná choroba, pijú už 11 či 12-ročné deti, no stále trvá na tom, že cesta von z kolobehu... Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Zaujímavé boli i hodnoty po niektorých potravinách. Napríklad po višniach v čokoláde to bolo 3,86 promile, po rumových pralinkách 0,52 promile a po „margotke“ s kokosom 0,33 promile. Nižšie „skóre“ zaznamenali po nealkoholickom pive Birell, asi 0,16 promile. Pri podobnom teste, ktorý robila slovenská polícia, však niektorí „nafúkali“ až 0,4 promile. Nulové hodnoty sa ukázali po slivkovom či marhuľovom kompóte, kvapkách proti kašli, ovocnom džúse, toaste i limonáde Zlatopramen Radler, u ktorého aj výrobca deklaroval, že neobsahuje žiadny alkohol.

Prekvapením však boli hamburgerové žemle či rožky na hotdog, výsledkom bolo okolo 0,4 promile. Ako ďalej píše idnes,cz, pri výrobe niektorého pečiva sa alkohol používa ako konzervant, výrobky sa ním striekajú. Odborník na toxikológiu preto odporúča vodičom vždy preštudovať zloženie výrobku, či už ide o potraviny, nápoje, drogériu či liečivo.

Sudcovia sprísňujú tresty pre vodičov pod vplyvom alkoholu
Súdy na Slovensku udeľujú v súvislosti so šoférovaním pod vplyvom alkoholu prísnejšie tresty než v minulosti. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | SITA