Zamestnávatelia trvajú na zmrazení výšky minimálnej mzdy na rok 2021
16 | 07 | 2020 I Peter Haluza, SITA
Nezaradený poslanec NR SR Erik Tomáš tvrdí, že vláda ide pri minimálnej mzde podviesť voličov.

Zamestnávatelia naďalej trvajú na tom, aby minimálna mzda na Slovensku na rok 2021 zostala na aktuálnej sume 580 eur. "Vzhľadom na súčasný i očakávaný vývoj v ekonomike budeme trvať na zmrazení výšky minimálnej mzdy na tohtoročnej úrovni," uviedol pre agentúru SITA tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošták.

Zamestnávateľská únia tiež bude podľa neho požadovať prehodnotenie zákona o minimálnej mzde, vrátane nastavenia mechanizmu automatickej valorizácie najnižších zárobkov. Poukazuje na súčasnú situáciu, ktorá je charakteristická bezprecedentným poklesom ekonomiky a pokračujúcim zhoršovaním situácie na trhu práce.

"Mechanizmus by mal stanoviť výšku sumy mesačnej minimálnej mzdy na 50 % mediánu mzdy v národnom hospodárstve v prípade nedohody sociálnych partnerov," tvrdí Hošták. Medián mzdy je hodnota, pri ktorej polovica ľudí zarába menej a polovica, naopak, viac.

Kiskovu kauzu s financovaním prezidentskej kampane nechali na september
Konanie výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Národnej rady (NR) SR voči exprezidentovi Andrejovi Kiskovi v súvislosti s financovaním jeho volebnej kampane by sa mohlo v septembri ukončiť. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | TASR

Štartovacia mzda vraj pracovné miesta nezachráni

"Naďalej požadujeme odpojenie minimálnej mzdy od príplatkov a odstránenie viacerých stupňov minimálnej mzdy," uviedol tajomník RÚZ. Vzťah minimálnej mzdy ako referenčnej veličiny pre určitú kategóriu príplatkov podľa neho spôsobuje negatívny tlak na pravidelný rast mzdových nákladov pre zamestnávateľov, ktorý nekorešponduje s celkovou mzdovou situáciou v danom odvetví, ani charakterom vykonávanej práce a produktivitou.

V súvislosti s návrhom na zavedenie tzv. štartovacej minimálnej mzdy, ktorá má byť vo výške 75 % minimálnej mzdy a majú ju dostávať dlhodobo nezamestnaní, uviedol, že to môže v niektorých prípadoch uľahčiť vstup na trh práce. "Absolútne to však nerieši problém spojený s prepúšťaním v dôsledku neprimeraného rastu minimálnej mzdy. Pracovné miesta teda nezachráni," dodal Hošták.

Návrh ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka na zvýšenie najnižších hrubých zárobkov na 620 eur vníma negatívne aj Asociácia priemyselných zväzov (APZ). "Stále požadujeme zmrazenie minimálnej mzdy na aktuálnej úrovni. Minimálna mzda by mala byť v prvom rade nástrojom na zvyšovanie životnej úrovne nízkopríjmových skupín, uvažovať by sme preto mali o zvýšení ich čistého príjmu," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa APZ Silvia Šeptáková.

Polícia varuje pred nástrahami sociálnej siete TikTok
Policajti varujú užívateľov čínskej mobilnej aplikácie TikTok, aby pri jej využívaní dbali na svoju bezpečnosť a zdravie, ako aj bezpečnosť svojich blízkych. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | SITA

Riskantný krok?

Na Slovensku výška minimálnej mzdy podľa nej ovplyvňuje výšku odmeny aj tým, ktorí už dnes zarábajú nadpriemerne. Dôvodom je jej napojenie na ďalšie zložky mzdy. "Zvyšovanie minimálnej mzdy preto považujeme vzhľadom na rozsah ekonomickej krízy za riskantné," tvrdí.

Hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Miriam Filová pre agentúru SITA uviedla, že minimálna mzda na Slovensku rastie rekordným tempom, a s ňou tak rastú aj náklady zamestnávateľov. "Takéto neprimerané zvyšovanie minimálnej mzdy dostáva hospodárenie spoločností pod extrémny tlak, nakoľko tieto sú nútené obmedziť svoje investície do svojho ďalšieho rozvoja, ako aj obmedziť investície do svojich technologických zariadení," povedala.

Skokový nárast minimálnej mzdy sa podľa nej ukáže práve v časoch, keď zamestnávatelia budú čeliť poklesu objednávok a budú prehodnocovať každé jedno euro. "Práve v dnešnom čase, keď podniky cítia negatívne dopady koronavírusu, treba pristupovať k minimálnej mzde na Slovensku obzvlášť zodpovedne. Je veľmi pravdepodobné, že spomalenie ekonomiky spolu s vysokými mzdovými nákladmi zamestnávateľov spôsobí silný nárast nezamestnanosti," upozornila Filová.

Hokej-TL: Majiteľom Slovana sa stal Rudolf Hrubý, vrátil sa Krajči
Hokejový klub HC Slovan Bratislava má nového majiteľa. Stal sa ním spoluzakladateľ firmy ESET Rudolf Hrubý. Do klubu sa vracia aj bývalý generálny manažér Maroš Krajči, ktorý získal s "belasými" šesť titulov majstra SR. Klub o tom informoval na... Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | SITA


Minimálna hodinová mzda ovplyvňuje výšku príplatkov a kompenzácií za prácu v noci, cez víkend, za nadčasovú prácu či za sťažený výkon práce. "Mrzí nás, že sa neotvorila otázka príplatkov, nakoľko dlhodobo upozorňujeme, že naviazanie príplatkov na minimálnu mzdu spôsobuje zamestnávateľom výrazné problémy," poukázala hovorkyňa AZZZ.

Vo väčších firmách sa náklady zvyšovaním minimálnej mzdy podľa nej dvíhajú o milióny eur, ktoré sú najmä v hrozbe ekonomickej recesie potrebné na udržanie pracovných miest. "Spomínané navýšenie považujeme s ohľadom na aktuálny ekonomický vývoj za hazard," povedala k návrhu na zvýšenie minimálnej mzdy na 620 eur od začiatku budúceho roka.

Sociálna tvár vlády je falošná
Aj táto vláda postupuje tak, že jednou rukou dáva a druhou berie. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Pavol Jesenský

Pellegrini protestuje

Pri návrhu na zvýšenie minimálnej mzdy od začiatku budúceho roka zo súčasných 580 eur na 620 eur sa vláda Igora Matoviča opäť stavia na stranu zamestnávateľov a firiem. Na štvrtkovej tlačovej besede to povedal líder vznikajúcej strany Hlas-sociálna demokracia Peter Pellegrini.

"Budeme stáť na strane pracujúcich, na strane odborárov," povedal. Razantnejšie zvýšenie minimálnych hrubých zárobkov podľa expremiéra nebude mať dopad na to, že sa bude ekonomika rúcať. "Urobíme všetko pre to, aby sa nám podarilo tento antisociálny smer vlády zastaviť," povedal Pellegrini.

Nezaradený poslanec NR SR Erik Tomáš tvrdí, že vláda ide pri minimálnej mzde podviesť voličov. Najnižšie hrubé zárobky totiž majú podľa platného znenia zákona od začiatku budúceho roka tvoriť 60 % z priemernej mzdy na Slovensku za rok 2019, čo predstavuje 656 eur.

"Ľudia mali dostať 656 eur a dostanú o 36 eur menej," reagoval na návrh ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka, aby sa minimálna mzda od januára budúceho roka zvýšila na 620 eur. S týmto návrhom Tomáš nesúhlasí. "Je to krok smerom k zamestnávateľom," povedal. Odmieta aj návrh na zavedenie tzv. štartovacej minimálnej mzdy pre dlhodobo nezamestnaných.

V Poprade zavraždili 57-ročného Viliama
Obvineniam z obzvlášť závažného zločinu vraždy čelia dvaja Popradčania 38-ročný Roman a o dva roky mladšia Marianna. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | SITA

Návrhy vlády

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak navrhuje, aby sa hrubá minimálna mzda na Slovensku od začiatku budúceho roka zvýšila zo súčasných 580 eur na 620 eur. Informoval o tom na stredajšej tlačovej besede. V čistom by tak zamestnanci pracujúci za minimálnu mzdu mali od začiatku budúceho roka zarábať 506 eur, čo je o 30 eur viac ako v tomto roku.

Šéf rezortu práce tak reaguje vlastným návrhom na to, že sa zamestnávateľom a odborárom na spoločných rokovaniach do 15. júla tohto roka nepodarilo dohodnúť na výške minimálnej mzdy na rok 2021. Návrh novely zákona o minimálnej mzde, ktorý stanovuje najnižšie hrubé zárobky na rok 2021 na sumu 620 eur, rezort práce predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Manželom, ktorým odobrali zbrane za to, že bránili svoj pozemok, ponúkol miestny obchod zadarmo novú zbraň
Manželskému páru Markovi a Patricii McCloskeyovým, ktorý je neslávne známy tým, že vytiahol zbrane na demonštrantov Black Lives Matter, teraz miestny obchod so zbraňami ponúkol zadarmo zbraň AR-15 potom, čo mu ju polícia zabavila, informuje portál... Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Marek Molnár


"Minimálna mzda sa bude týkať 121-tisíc 600 ľudí," povedal minister. Títo ľudia si tak podľa neho v čistom prilepšia o 360 eur ročne.

Rezort práce chce tiež zaviesť tzv. štartovaciu hrubú minimálnu mzdu vo výške 75 % z minimálnych hrubých mesačných zárobkov, v budúcom roku by išlo o sumu 465 eur. V čistom vyjadrení by štartovacia minimálna mzda dosiahla 404 eur. Túto minimálnu mzdu môžu podľa navrhovanej novely dostávať dlhodobo nezamestnaní, ktorí sú v evidencii úradov práce viac ako jeden rok.

Štartovaciu minimálnu mzdu by mohlo podľa Krajniaka počas najviac jedného roka poberať 62,6-tisíca dlhodobo nezamestnaných. Ak si tieto osoby nájdu prácu, po roku poberania štartovacej minimálnej mzdy prejdú na minimálnu mzdu vo výške 100 % minimálneho zárobku, teda na klasickú minimálnu mzdu.

Kiskovci podržali Gröhlinga, nechcú byť jeho "katom"
Koaličná poslankyňa Vladimíra Marcinková (Za ľudí) sa nestotožňuje s tvrdením, že v prípade Gröhlingovej diplomovky ide o plagiát, aj keď nejde podľa jej slov o nejaký „výrazný akademický počin“. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | SITA