USA vyslali k pobrežiu Venezuely bojovú loď s cieľom zaručiť slobodu plavby
16 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Americké vojenské námorníctvo vyslalo v stredu k pobrežiu Venezuely bojovú loď v reakcii na nadmerné nároky Caracasu v medzinárodných vodách, informovala vo štvrtok agentúra AFP.


Južné veliteľstvo ozbrojených síl Spojených štátov (USSOUTHCOM) oznámilo, že do oblasti vyslalo torpédoborec USS Pinckney triedy Arleigh Burke s cieľom zabezpečiť právo slobodnej plavby.

Americké vojenské námorníctvo 23. júna k pobrežiu Venezuely vyslalo torpédoborec USS Nitze, pripomína AFP. Táto loď podľa námorníctva pôsobila v medzinárodných vodách vo vzdialenosť väčšej ako 12 námorných míľ (22,2 kilometra) od pobrežia, čo je v súlade s medzinárodným právom.

Protiprávny režim venezuelského prezidenta Nicolása Madura si podľa USSOUTHCOM neprávom uplatňuje nadmerné nároky v medzinárodných vodách.

Spojené štáty budú podľa veliteľa Južného veliteľstva admirála Craiga Fallera uplatňovať právo slobodnej plavby. Washington neuznáva Madura ako právoplatného prezidenta Venezuely a podporuje lídra opozície Juana Guaidóa, ktorý sa v januári 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny.

Priaznivci Trumpa menia názor: „Radšej by som volil tuniakový sendvič.“
Niektorí republikáni sú tak frustrovaní, že sa sa stali anti-Trumpami: „Tento muž by (nás) nevedel viesť ani z mokrého papierového vrecka“ Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Mário Martinka