Polícia počas protestu proti reformám ústavy zadržala viac ako 130 ľudí
16 | 07 | 2020 I TASR

Viac ako 130 ľudí zadržala ruská polícia počas stredajšieho protestu proti reformám ruskej ústavy v centre Moskvy. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie miestnej polície.


Na moskovskom Puškinovom námestí sa konal protest proti rozširovaniu právomocí ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa polície šlo o nepovolené zhromaždenie, keďže v krajine platia obmedzenia zavedené v súvislosti s koronavírusovou pandémiou.

Davy demonštrantov pochodovali po jednom z hlavných bulvárov v centre ruskej metropoly a narúšali dopravu. Príslušníci polície a Národnej gardy na demonštrácii zatkli celkovo 132 osôb, spresnila polícia.

Mnohí protestujúci skandovali heslá ako "Hanba" a "Putin je zlodej". Rozhlasová stanica Echo Moskvy informovala, že na pochode v centre Moskvy sa v stredu zúčastnilo viac ako 1000 ľudí. Stovky ľudí protestovali aj v druhom najväčšom ruskom meste Petrohrad.

Poslanec Ľuboš B. odmieta obvinenia z trestného činu popierania zločinov politických režimov
Právny zástupca a bývalý minister vnútra za Smer-SD Robert Kaliňák označil obvinenia na Ľuboša B. za škandál a útok na slobodu prejavu. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | SITA


Celoštátne hlasovanie o zmenách a doplneniach ruskej ústavy sa zavŕšilo 1. júla. Zmeny a dodatky ústavy odobrilo 78 percent voličov, proti ich bolo 21 percent. Účinnosť nadobudli v sobotu 4. júla. Tieto zmeny okrem iného umožňujú, aby Putin zostal pri moci až do roku 2036.

Nad hlasovaním o zmenách v ústave Ruskej federácie vyjadrili znepokojenie aj Spojené štáty, ktoré poukázali na správy o nátlaku vyvíjanom na voličov. V tejto veci sa kriticky vyjadrila i Európska komisia, ktorá vyzvala Rusko, aby preskúmalo správy o nezrovnalostiach, ku ktorým počas celoštátneho hlasovania došlo.