Matovičova diplomovka je tiež plagiát, odstúpiť zatiaľ nemieni!
16 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Hoci premiér Igor Matovič (OĽaNO) ešte ako opozičný politik kritizoval plagiát rigoróznej práce expredsedu NR SR Andreja Danka, sám sa mal dopustiť rovnakého podvodu. Diplomovú prácu na tému Daňový systém a jeho vplyv na podnikateľské subjekty od slova do slova odpísal z dvoch kníh, píše Denník N.


„Diplomovka bola mojím autorským dielom, ale ani jedno jediné písmeno som na nej nenapísal. Do počítača ju prepísala z mojich poznámok sestra môjho najlepšieho kamaráta z vysokej školy počas spoločnej dovolenky v Chorvátsku,“ odpovedal počas posledných rokov súčasný premiér na otázky novinárov, či si diplomovú prácu vypracoval sám.

Väčšina 79-stranovej diplomovej práce, ktorú Matovič odovzdal v roku 1998 na Fakulte manažmentu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, je však podľa zistení Denníka N textom iných autorov. 

Už samotný názov Matovičovej práce sa pritom zhoduje s názvom publikácie ekonómov Pavla Kárásza st., Juraja Renčka a Pavla Kárásza ml., ktorú napokon vo svojej diplomovke "využil". Knihu ekonómov cituje iba v dvoch odsekoch na strane 27. a 41. a len pri tabuľkách, ktoré rovnako vzal z menovanej knihy, autorov priznal. 

Poslanec Ľuboš B. odmieta obvinenia z trestného činu popierania zločinov politických režimov
Právny zástupca a bývalý minister vnútra za Smer-SD Robert Kaliňák označil obvinenia na Ľuboša B. za škandál a útok na slobodu prejavu. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | SITA


Problémom je, že zvyšok textu odbornej publikácie prebral od slova do slova. Použil tak celé state, ktoré nemajú nič spoločné s jeho vlastným prínosom a myšlienkami. Denník N, ktorému vysoká škola umožnila do premiérovej práce nahliadnuť, píše, že Matovič následne od strany 41. pokračoval vo vykrádaní druhej publikácie. 

Tentokrát išlo o publikáciu Juraja Renčka, Pavla Kárásza, Jána Oravca, Pavla Kárásza ml. a Ján Marušinca s názvom Potreba deregulácie daňových systémov v krajinách strednej Európy. Rovnakým spôsobom ako v prvom prípade prevzal aj z tejto publikácie všetky odseky až po stranu 78. Knihu, z ktorej čerpal, pritom vo svojej práci necitoval. 

Až na strane 79. sa nachádza záver práce, ktorý Matovič zrejme napísal sám. Denník N v tomto kontexte pripomína, že za plagiát je možné považovať takú záverečnú prácu, v ktorej študent odpíše cudzie texty, vydáva ich za vlastné a pri odpísaných statiach neuvádza ich skutočných autorov. 

Samotný Matovič pritom počas Dankovej
MIMORIADNA SPRÁVA: Dankova rigorózna práca je plagiát, potvrdila to komisia univerzity
Šéf parlamentu získal titul doktora práv podvodom. Oficiálne to už priznala aj komisia UMB. Hoci Andrej Danko odovzdal plagiát, titul JUDr. mu vziať nemôžu. Pre kauzu už čelil výzvam na odchod z funkcie. Čítať ďalej
11 | 01 | 2019 | tasr
upozorňoval na to, že skopírovanie textov z piatich kníh je v  prípade predsedu NR SR krádežou duševného vlastníctva. „Tým pádom je Andrej Danko teraz naozaj usvedčený zlodej a plagiátor,” dal sa počuť Matovič v roku 2019. 

Kiskovu kauzu s financovaním prezidentskej kampane nechali na september
Konanie výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Národnej rady (NR) SR voči exprezidentovi Andrejovi Kiskovi v súvislosti s financovaním jeho volebnej kampane by sa mohlo v septembri ukončiť. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | TASR


Na zistenia Deníka N reagoval Matovič na sociálnej sieti: "Úprimne, netuším, či som pred 22 rokmi vo svojej diplomovke niečo necitoval a koľko toho bolo. Ak to tak je, ukradol som niečo, čo mi nepatrilo, som de facto v tejto veci zlodej, čo je smutné a určite nie na chválu," píše premiér.

Premiérovi sa nezdá, že by bez citovania použil texty v takom rozsahu. "Do mojej diplomovky som sa nepozrel od roku 1998 a ani to už nikdy neurobím," napísal Matovič.

Odstúpiť však zatiaľ nemieni. "Či kvôli tomu odstúpim? Odstúpim. Hneď, ako splním všetko, čo som ľuďom pred voľbami sľúbil. Potom si pôjdem žiť späť môj súkromný život. S čistým svedomím a bez titulu", uviedol šéf vládneho kabinetu.