AFRICOM obviňuje Rusko z nastraženia nášľapných mín, ktoré sa našli neďaleko Tripolisu (FOTO)
16 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Uprostred toho, ako bojujúce líbyjské frakcie hľadajú pomoc z Turecka a Egypta, AFRICOM obviňuje Rusko z nášľapných mín, ktoré sa našli neďaleko Tripolisu, informuje portál RT.


V stredu AFRICOM zverejnil štyri fotografie výbušných zariadení, ktoré sa minulý mesiac našli medzi Tripolisom a mestom Sirte, pričom Libyjská národná armáda (LNA) ustúpila pred tureckou vládou národnej dohody (GNA). Pozemné míny používané na manipuláciu s výbušninami boli „posúdené, že boli zavedené do Líbye skupinou Wagner, ktorí sú žoldnieri v mene ruskej vlády“, uviedol AFRICOM.



„Bezohľadné používanie nášľapných mín a nástražných systémov Wagner Group poškodzuje nevinných civilistov,“ zdôraznila spravodajská riaditeľka AFRICOM, admirálka Heidi Bergová. Tvrdila, že „hodnotenia snímok a spravodajských informácií“ ukazujú, že Rusko „naďalej zasahuje do líbyjských záležitostí“.

Na podporu tvrdenia ruského zasahovania AFRICOM odkázal na svoje májové obvinenia - že Rusko vyslalo do Líbye 14 bojových lietadiel MiG-29 - ako preukázanú skutočnosť, a nie na trojnásobne kvalifikované hodnotenie, ako sa uvádza. Moskva zamietla tvrdenie ako „nezodpovedajúcu skutočnosť“.

Tvrdenie spoločnosti AFRICOM, že nášľapné míny zobrazené na fotografiách museli pochádzať od žoldnierov Wagner, je však považované za zvláštne. Jedným zdôvodov je aj to, že sú to štandardné návrhy Sovietskeho zväzu, ktoré Líbya nakupovala už desaťročia. Takmer všetko vybavenie a zbrane, ktoré používajú LNA aj GNA, pochádza zo zásob vlády plukovníka Muammara Kaddáfího, ktorého v roku 2011 zvrhli militanti podporovaní NATO.

Sedem osôb prišlo o život pri havárii prieskumného lietadla v Turecku
Sedem príslušníkov tureckých bezpečnostných zložiek prišlo o život pri havárii lietadla vo východnej časti krajiny, informovala vo štvrtok agentúra AFP. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR