Jozef Banáš: Idiotom sa dobre vládne, keď je akumulácia blbosti na vrchole
15 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič

Rozhovor s Jozefom Banášom prinielsi české Parlamentní listy


Niekoľko týždňov trvajúce protestné akcie v USA sú dôsledkom explózie sociálnych nerovností, podporené koronavírusovou pandémiou a snahou zabrániť opätovnému zvoleniu Donalda Trumpa za prezidenta.


Podľa slovenského diplomata a úspešného spisovateľa Jozefa Banáša je rasová otázka len zástupným problémom, nejde o vzburu čiernych proti bielym, ale o vzburu chudobných a ponižovaných. Kým európske koloniálne mocnosti profitovali z rabovania, Česi a Slováci historicky medzi lupičov nepatrí a preto je potrebné jasne povedať, že problém "Black Lives Matter" nie je vôbec náš problém.
Keď sa zamyslíme nad tým, čo sa momentálne deje v Spojených štátoch, ale aj v niektorých európskych krajinách, možno hovoriť o tom, že sa schyľuje k nejakej politickej či kultúrnej revolúcii?

Podľa mňa sa k revolúcii schyľuje, je to zákonitosť. Otázkou je, či pôjde o revolúcii formou kolapsu, alebo transformácie. Pád každej civilizácie začína prebujnenou štátnou byrokraciou, zvyšovaním štátnych výdavkov, záujmové skupiny ovládajúce štát a jeho ekonomické zdroje (v USA súkromná akciová spoločnosť FED - Federálny rezervný systém kontroluje štát), ignorovaním ekológie, potlačovaním poľnohospodárstva, úpadkom kultúry a duchovných hodnôt, zabratím poľnohospodárskej pôdy v prospech mestských aglomerácií a následne aj masová migrácia. Vtedy nastáva bod zlomu.

Toto sú základné príčiny pádu civilizácií, či už to boli Aztékovia, Mayovia, Mezopotámia, Egypt, Sumeri, Feničania, Indu, Grécko, Rím, Nemci, Čína, alebo aj pokus o beztriednu sociálnu spoločnosť. Anglosaská civilizácia začala bohatnúť kolonizáciou Indie, pokračovala kolonizáciou prakticky celého sveta. USA, ako jej vlajková loď, zbohatli v prvej i v druhej svetovej vojne a vrcholu dosiahli v čase pádu komunizmu. V tú chvíľu stratili víziu, rozvojové možnosti oligarchického kapitalizmu sa vyčerpali. Je to niečo podobné, ako sa dialo v Sovietskom zväze po nástupe Gorbačova. Systém nebol reformovateľný a tak padol.
Čo by to znamenalo v prípade Spojených štátov?

Ak skolabujú Spojené štáty, materialistický hodnotový systém utrpí vážnu ranu. Klasický kapitalizmus, kde základom ekonomiky je stredná vrstva, sa v USA vytratil. Robert T. Kiyosaki, ktorý napísal spolu s Donaldom Trumpom skvelú motivačnú knihu "Midasov dotyk", varuje pred fatálnym nebezpečenstvom zväčšujúcej sa priepasti medzi najbohatšími a chudobnými. V USA v roku 1993 pripadalo 57 percent rastu HDP na jedno percento najbohatších, ale v roku 2012 pripadalo na jedno percento najbohatších už 95 percent rastu HDP.

V USA sa pripravuje veľkolepá konfiškačná menová reforma (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


Kiyosaki vyjadruje ľútosť nad tým, že sa USA nepoučili. Spoločnosť Oxfam tvrdí, že 26 najbohatších ľudí na svete vlastní rovnaký majetok ako polovica najchudobnejších, čiže na jednej strane 26 ľudí oproti asi štyrom miliardám! Trend je však ešte hrozivejší. V roku 2017 pripadalo toto bohatstvo ešte na 47 ľudí, dnes už len na 26. V roku 2018 vzrástlo bohatstvo miliardárov za rok o 12 percent a za rovnakú dobu kleslo bohatstvo najchudobnejšej polovice ľudstva o 11 percent. Toto je skutočná pandémia dneška, ktorú už sebakriticky priznáva aj Bill Gates, keď hovorí: "Môj majetok v hodnote 110 miliárd ukazuje, že ekonomika nie je spravodlivá."

Americkí miliardári zvýšili od začiatku pandémie korony 18. marca svoj majetok o 19 percent - o 565 miliárd dolárov. V rovnakej dobe požiadalo o počiatočné dávky v nezamestnanosti 43 miliónov Američanov. Tu je odpoveď na otázku, čo sa deje v USA. Nie je to problém černochov ani bielych, či Hispáncov, je to problém nenažranosti tých najbohatších.
Niekoľko týždňov už Spojenými štátmi otriasajú výbuchy hnevu, ktoré odštartovala smrť černocha George Floyda spôsobená policajtom. Možno je mimo iného pripísať dlhodobej frustrácii černošských obyvateľov USA, že sú v spoločnosti niečo menej ako belosi, alebo niečomu inému?

Nie sme dobre informovaní o tom, o čo hnutiu Black Lives Matter ide. Slovné spojenie "Na čiernych životoch záleží" má iný význam v USA a iný mimo Spojený štátov. Zjednodušuje sa v tom zmysle, ako by čierna rasa v USA žiadala akési privilegované postavenie oproti bielej rase. Pokiaľ viem, historicky boli černosi v USA vždy v podradnom postavení, nielen v čase otrokárstva.

Stručná história Antify III
Ďalší diel o histórii skupiny Antifa, ktorú priniesla stánka gatestoneinstitute.org. Čítať ďalej
05 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Treba jasne povedať, že história vzniku USA je históriou násilia. Vyvraždenie domáceho indiánskeho obyvateľstva, ktoré sa vzoprelo násiliu bielych, a ich postupné nahrádzanie otrokmi dovážanými z Afriky vytvárali zákonité podhubie budúcej nerovnosti. Ešte pred USA však dovážali afrických otrokov portugalskí kolonizátori do Brazílie, napodobňovali ich Španieli, Holanďania, Francúzi aj Briti. Nutné je však povedať aj to, že keby nebolo skorumpovaných afrických kmeňových náčelníkov, ktorí sami organizovali hon na otrokov medzi svojimi ľuďmi z kmeňa, tak by obchod s otrokmi nemohol nadobudnúť tak obludných rozmerov.

Hnutie Black Lives Matter existuje už sedem rokov, ale zdá sa, že opatrenia prijaté v súvislosti s koronavírusom a mediálna dramatizácia celej situácie akcelerovala do výbuchu hnevu. Z nášho pohľadu je to rasistické heslo, ale v Európe nechápeme kontext, v ktorom toto heslo vzniklo. Nemyslím si, že je to len vzbura čiernych proti bielym, je to vzbura chudobných a ponižovaných. Pod heslom "Black Lives Matter" protestujú v USA aj bieli, Hispánci, Číňania, Vietnamci. Heslo "Black Lives Matter" však vyvoláva dojem, ako by na ostatných životoch nezáležalo. Formulácia Black Lives Matter je pre človeka, ktorý nežije v USA, nezrozumiteľná a v podstate - tak ako povedal prezident Zeman - je rovnako rasistická ako formulácia White Lives Matter.
Takže nemožno očakávať, že by si černošská časť spoločnosti mohla vymôcť iné postavenie, než momentálne má? Alebo terajší protesty len vyšumí do stratena?

Už som povedal, že problém černošského obyvateľstva v USA je len zástupný problém. Prvoradý problém je explózia sociálnej nerovnosti, podporená koronavírusom a snahou o zabránenie opätovnému zvoleniu Trumpa za prezidenta. Koronavírus bol rozbuškou, stal sa novým, dodatočným zdrojom príjmov troch skupín, ktoré na víruse neuveriteľne zarábajú - banky, farmaceutické a IT spoločnosti. Keď sa život presunie na internet, každý, kto s ním má čo do činenia, bohatne. Čistý majetok zakladateľa spoločnosti Facebook Marka Zuckerberga sa od 18. marca zvýšil o 30,1 miliardy dolárov.

Na druhú stranu len v máji prišli USA o osem miliónov pracovných miest a očakáva sa rast nezamestnanosti na úroveň 20 percent. Obrovskú dezinformačnú úlohu v USA - podobne ako u nás a v celom západnom svete - hrajú médiá. Prezident Trump sa napriek kolosálnemu odporu deep state snaží udržať ekonomiku, deglobalizovať ju a tie sily, ktoré mu v tom bránia, mu pokrytecky pripisujú zhoršujúcu sa situáciu.

Trumpovi napriek. Čína sa dohodla s Iránom na vojenskej spolupráci
Snaha amerického prezidenta Donalda Trumpa izolovať Irán pre jeho údajné jadrové ambície príde zrejme navnivoč. Dohoda Teheránu s Pekingom o vzájomnej spolupráci prinesie do Iránu miliardy čínskych investícií, píše The New York... Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič


Pravdou je však aj to, že katalyzátorom nepokojov bol policajný zákrok, ale dôvody revolty sú iné. Protesty celkom iste nevyšumia len tak, pretože vychádzajú z ľudskej prirodzenosti. Keď človeku vezmete majetok, zdravie, rodinu, prácu, priateľov, ba aj slobodu, nejako prežije. Ale keď mu vezmete dôstojnosť, keď ho ponížite, tak potom sa vzbúri. To je zlomový okamih, kedy už nemá čo stratiť. Možno sa americkým vojakom a policajtom ešte na nejakú dobu podarí nastoliť silou poriadok, ale okamih kolapsu, v lepšom prípade transformácie USA sa nezadržateľne blíži.
Z akých pozícií by na tieto udalosti mala vnímať Európa vrátane Česka a Slovenska, kam sa myšlienky Black Lives Matter tiež preniesli? Máme si tiež sypať popol na hlavu za históriu (otroctva) i súčasnosť (policajné brutalita) a pokľaknutím žiadať o odpustenie, ako sa demonštratívne teraz často deje?

Časť Európy ako Španielsko, Portugalsko, Holandsko, Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Belgicko, ktoré sa podieľali na koloniálnom a neokoloniálnom rabovaní, a sú európske národy, ktoré nerabovali. Česi a Slováci historicky nepatria medzi lupičov a preto je potrebné jasne povedať, že problém "Black Lives Matter" nie je náš problém.

USA a západné civilizácie začínajú žať to, čo sami zasadili. Karma je zdarma. Západný svet sa dostal do fázy extrémnej nerovnováhy. Základom fungovania akéhokoľvek systému je rovnováha. Na každom detskom ihrisku je hojdačka. Pamätáte si, kedy sme sa ako deti mohli hojdať? Keď bola váha oboch sediacich oproti sebe približne rovnaká. Takže ak si dnes sadne na jednu stranu hojdačky pyšný 150 kilový boháč a oproti nemu chudobný 60 kilový chudák, môže byť ten boháč bohatý, ako chce, ale hojdať sa spolu nebudú - takýto systém nefunguje. USA sa prestávajú hojdať a s nimi aj západné civilizácie, ku ktorým sa naše politické a mediálne elity napriek našim slovanským koreňom hlásia, hoci vedia, že Slovania nikdy nepatrili do anglosaského civilizačného okruhu.
Na niektorých futbalových štadiónoch - v anglickom Burnley pri prelete lietadla, v Prahe na Letnej na tribúne - sa objavili nápisy White Lives Matter, ktoré sú politikmi aj médiami väčšinovo označované za rasistické. Prezident Miloš Zeman označil naopak za rasistické heslo Black Lives Matter, pretože podľa neho záleží na všetkých životoch - All Lives Matter.

Hokejový hrdina z Nagana Dominik Hašek, ktorý sa pohráva s myšlienkou, že by v budúcnosti zasadol ako prezident na Pražský hrad, je presvedčený, že nápis White Lives Matter musel totálne pokaziť radosť z víťazstva Sparty mnohým ľuďom a niektorí sa kvôli nemu vraj aj mohli od klubu odvrátiť. A čerešničkou na torte bolo počínanie Miroslava Kalouska, ktorý sa obsadil do úlohy parlamentného strážcu poriadku a opakovane odkladal transparent poslanca Lubomíra Voľného, ​​na ktorom bolo napísané All Lives Matter.

Možno vnímať nápisy, že záleží na životoch všetkých alebo bielych, ako rasistické v kontexte histórie, v ktorej bolo černošské obyvateľstvo dlhé roky prenasledovaných a diskriminované?

Reakcia amerických, ale aj niektorých európskych politikov na hnutie BLM je príznačne zbabelá a ako obvykle oportunistická. Rozpustiť políciu v Minneapolise môže len politický samovrah a odpratávať heslo "Záleží na všetkých životoch" v Prahe môže len hlupák. V súvislosti s vnímaním hnutia BLM u nás považujem za najväčšiu katastrofu mediálnu manipuláciu, ktorej niektorí politici nielen podliehajú, ale doslova sa ňou riadia.

Nepokoje v Srbsku: dôvody, režiséri, účinkujúci (Eleny Ponomarovová)
Komentár Eleny Ponomarovovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Iveta Machová


Od okamihu, kedy začali v USA násilnosti, spravodajstvo nášho hlavného prúdu o USA prestalo informovať. Ako by sa tam nič nedialo. O 160 mŕtvych a viac ako 500 zranených za jeden víkend napísala na Slovensku len Pravda, aj keď možno mi niečo ušlo, nemám však čas ani ochotu sledovať všetky vymývače mozgov, iní však mlčia.

Viete si predstaviť, že by sa niečo také dialo v Rusku? Hlavný prúd by mal mediálny orgazmus. Potom sa čudujú, že im ľudia prestávajú veriť. No, ale čudovanie sa je už trvalou súčasťou práce nášho hlavného mediálneho prúdu.
Ako vnímať sprievodné javy protestov, teda odstraňovanie sôch či ničenia pomníkov postáv pripomínajúcich rasizmus v USA, čo už sa dostalo aj do Európy, kde tomu neboli ušetrení ani takí politickí velikáni ako Winston Churchill alebo Charles de Gaulle?

Je chybou hodnotiť časy pred sto, tristo, tisíckami ba dvetisíc rokmi dnešnými kritériami. Otrokárstvo bolo prirodzeným politickým systémom v antickom Grécku, Ríme, v Číne, v Japonsku, v Indii, v cárskom Rusku a nevoľníctvo u nás bolo len miernejšou formou otrokárstva.

Vďaka práci otrokov, ktorí materiálovo zabezpečovali antický svet, mohol existovať svet Platóna, Sokrata, Aristotela, SENEKU, Marca Aurélia a stovky ďalších veľkých mysliteľov. Celkom iste teraz nevyhodím busty Sokrata a Epiktéta.

Stanica Hlas Ameriky sa môže stať propagandou "zlého druhu", varujú liberálne médiá
Mainstreamové médiá a demokrati vyjú na protest, že nový vedúci americkej propagandistickej agentúry by z toho mohol urobiť… propagandistickú agentúru, pričom tiež "doslova" zabíjajú ľudí tým, že im odopierajú víza, píše vo svojom komentári Nebojsa... Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Ak sa to nezastaví, dôjde skôr, či neskôr aj na otázku, z akých peňazí zbohatla katolícka cirkev. Masy černochov v USA sú kresťania, mali by sa potom pýtať sami seba. Hnutie, národy a spoločnosti sú veľké vtedy, keď nájdu silu postaviť sa aj k historickým krivdám tak, aby neublížili tým, ktorí za to nemôžu. V konečnom dôsledku rad černochov v USA žije dnes z výsledkov otrockej práce svojich predkov. Je to cynické, ale je to fakt.
Toto ťaženie ale nemieri len na politikov. V angličtine sa teraz vžil názov cancel culture, rušenie kultúry. Ide o to, že sa z verejného priestoru odstraňujú umelci a predmety ich duševného vlastníctva na základe názoru umelcov alebo závadného obsahu predmetov. Je sťahovanie literárnych, filmových i iných diel kvôli ich "závadnosti" krokom správnym smerom, alebo by aj tak mali ostať dostupné ako súčasť kultúrneho odkazu?

Táto snaha je dôkazom malosti tých, ktorí takúto požiadavku vznášajú. Ak niekto vyhlási, že klasická hudba je rasistická, pretože je biela, tak je rovnaký idiot, ako keby niekto vyhlásil, že jazz je rasistický, pretože vznikol na podklade afroamerického folklóru v New Orelans. Táto zvrátená filozofia dovedená do absurdity by potom ospravedlňovala pálenie diel Goetheho a Schillera, pretože dvesto rokov po nich prišiel Hitler. Nie je možné dosahovať spravodlivosti nespravodlivosťou.
Aké miesto vôbec môže mať v terajšom svete prevracanie hodnôt a mazanie histórie jednej z najvýznamnejších duchovných osobností súčasnosti, 14. dalajlámu Tändzina Gjamcchiho, ktorý minulý pondelok oslávil 85. narodeniny a s ktorým ste mal v minulosti možnosť sa osobne stretnúť?

Stretnutie sa so 14. dalajlámom v Kašmíre bol pre mňa nezabudnuteľný zážitok, ktorý opisujem v románe Kód 7, ktorý vyjde do konca roka v nakladateľstve Olympia aj v češtine. Dalajláma je reprezentantom duchovných hodnôt, ktorých absencia je základnou príčinou krízy západnej materiálnej spoločnosti. Práve som dopísal motivačný román "Nádherná smrť v Altaji", kde analyzujem úlohu strachu v našich životoch, ktorý vzniká ako dôsledok absencie duchovných hodnôt.

Predvolebná horúčka v USA - ďalšia „ruská stopa“ (Dmitrij Sedov)
Komentár Dimitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


Svet prežije len v rovnováhe medzi západnými materiálnymi a východnými duchovnými hodnotami. Dalajláma mi vtedy povedal: "Nie je našou úlohou presviedčať ostatných o svojej pravde, ale tolerovať ich a rozumieť im." Snažím sa svojimi knihami túto rovnováhu udržiavať.
Zaujalo ma, že na svojom facebookovom profile bavíte čitateľov úryvkami z vašej knihy Idioti v politike, ktorá vyšla aj v češtine. Našiel by ste aj teraz silnú inšpiráciu pre zaradenie niektorých politikov do prípadného pokračovania knihy s rovnakým podtitulom?

Idioti v politike sú nezničiteľný fenomén. Moja kniha je na trhu už trinásť rokov a neustále patrí k najpredávanejším. Pre autora je to dobrá správa, pre občanov bohužiaľ nie. Už tri mesiace sa bavím a zároveň plačem nad absolútnou tuposťou, idiotizmom a najmä zbabelosťou politikov v súvislosti s koronavírusom - vrajpandemie, na ktorú zomrelo na Slovensku za tri mesiace až 28 ľudí, v porovnaní s 13 tisíckami mŕtvymi, ktorí na Slovensku zomreli v rovnakom čase na iné choroby a ktorých si vláda nevšíma.

Musím sa smiať aj masovej ochote Slovákov nechať zo seba robiť idiotov. Zašiel som si pred pár dňami k susedom do Maďarska a Rakúska. Rúška sa tam nenosia, u nás áno. Asi máme iný koronavírus. Bavím sa aj výrokmi vedcov, ktorí nás jedným dychom presviedčajú o dôležitosti vakcíny, ale druhým hovoria, že drvivá väčšina nakazených sa vyliečila aj bez vakcíny. Navyše sami priznávajú, že vírus mutuje, takže až bude vakcína na COVID-19, budeme už mať možno COVID-25.

Bežal som nedávno lesom a oproti mne bežala dáma s rúškom. Spýtal som sa jej, prečo ju má v lese. A ona sa urazila. Nie je pre vladára väčšia radosť, ako keď má v národe čo najviac takých vymytých a vydesených mozgov. Idioti nie sú len v politike, ale aj medzi nami. To sa potom vládne! Ale pozor - je to aj najväčšie riziko. Jedného dňa trpezlivosť más skončí a nastane výbuch. História ukazuje, že k výbuchu dochádza vo chvíli, keď je akumulácia blbosti na vrchole.

Vírusovo-hospodárska kríza predstavuje nový smer v ekonomickom myslení (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Iveta Machová