Imunita po prekonaní koronavírusu je už za pár mesiacov fuč
15 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

Ďalší „klinec do rakvy“  kolektívnej imunity - premorenie obyvateľstva vírusom je nezmysel. Protilátky získané po prekonaní COVID-19 nechránia navždy, človek môže opäť ochorieť a to už o niekoľko mesiacov. Píše The Guardian.


Zdá sa, že ďalšiu ranu teórii o kolektívnej imunite v prípade nového koronavírusu zasadila štúdia, ktorú zverejnili v pondelok vedci z  King´s College London. Podľa nej zistili, že už 3 mesiace po infekcii došlo u ľudí, ktorí prekonali nákazu, k prudkému poklesu hladiny protilátok.

To znamená, že ľudia, ktorí sa zotavili z COVID-19, môžu imunitu získanú prekonaním tohto ochorenia stratiť už v priebehu niekoľkých mesiacov a vírus by ich tak mohol opakovane infikovať každý rok, ako je tomu u bežných sezónnych chrípok či prechladnutí.

V prvej štúdii svojho druhu analyzovali imunitnú odpoveď viac ako 90 pacientov a zdravotníckych pracovníkov. Pritom sa ukázalo, že hladina protilátok vrcholila asi 3 týždne po objavení sa príznakov a následne prudko klesala. Z krvných testov vyplynulo, že zatiaľ čo 60 percent ľudí vykazovalo v čase boja s vírusom silnú imunitnú odpoveď, po 3 mesiacoch to bolo len 17 percent. Hladina protilátok klesla v tomto prípade až 23-násobne a v niektorých prípadoch boli dokonca nezistiteľné.

Druhá vlna ešte neprišla. Zatiaľ
Stúpajúce čísla nových potvrdených prípadov Covid-19 tento týždeň vyvolali rozruch. Objavili sa úvahy o „druhej vlne“ a možnosti sprísnení opatrení. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Natália Sollárová


Zistenie stavia do nového svetla aj očkovanie, pretože to znamená, že vakcíny by nemuseli predstavovať dlhodobú ochranu. Podľa profesora Jonathana Heeneyho, virológa z Cambridskej univerzity, štúdia potvrdzuje narastajúci počet dôkazov o tom, že imunita voči COVID-19 je krátkodobá. „Je to ďalší klinec do rakvy nebezpečného konceptu stádovej imunity,“ upozornil. Poukazuje to tiež na nezmyselnosť teórie o premorení obyvateľstva vírusom s cieľom vytvorenia kolektívnej odolnosti.

„Neviem dostatočne zdôrazniť, aké je dôležité, aby verejnosť pochopila, že nakaziť sa týmto vírusom nie je dobrá vec,“ povedal ďalej. Časť verejnosti, najmä mladí ľudia, zostali podľa neho do istej miery povýšení, pretože si myslia, že prispeli k imunite „stáda“. Skutočnosť je však iná. Po strate imunity môžu seba aj druhých dostať ešte do väčšieho rizika, ktoré predstavuje závažné ochorenia pľúc v prípade, že sa opäť infikujú v ďalších rokoch.

Zvyšuje náchylnosť na koronavírus farba pleti a nedostatok vitamínu D?
Štatistiky ukazujú, že v miere náchylnosti na nový koronavírus môže hrať úlohu aj etnická príslušnosť. Lekári v rámci prevencie odporúčajú dopĺňanie vitamínu D, ktorý zvyšuje šance organizmu v boji proti vírusom. Píše portál idnes.cz.... Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | Natália Sollárová


Imunológ Arne Akbar, profesor University College London, však hovorí, že protilátky sú len časťou príbehu. Existuje čoraz viac dôkazov, že T-bunky nazývané tiež T-lymfocyty, ktoré telo vytvára pri bežnom prechladnutí môžu ľudí takisto ochrániť. Pacienti, ktorí bojujú proti vírusu týmto typom bielych krviniek, možno nepotrebujú produkovať také obrovské množstvá protilátok.

V každom prípade, uvedená nestálosť protilátok v organizme zrejme bude viesť k tomu, že po získaní účinnej látky sa očkovanie bude musieť opakovať častejšie. Najmä u zraniteľných skupín obyvateľstva sa bude pravdepodobne vyžadovať každoročná vakcinácia.

Podľa Jamesa Gilla z Warwickej univerzity, ako píše portál pravda.sk,  je to vážne varovanie pre všetkých, dokonca aj ľudí s pozitívnym testom na protilátky, aby počas dovolenkovej sezóny nepoľavovali v opatrnosti a naďalej dodržiavali preventívne opatrenia vrátane sociálneho odstupu a nosenia rúšok.

Štúdia potvrdila, že nová verzia koronavírusu je nákazlivejšia
Z Európy do Spojených štátov sa rozšírila nová forma koronavírusu. Vyplýva to z výsledkov globálnej štúdie. Čítať ďalej
04 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA