Pokuty by mali byť primerané, dôležitá je vymožiteľnosť pravidiel, tvrdí Dostál
14 | 07 | 2020 I SITA

Koaličný poslanec Ondrej Dostál (SaS) skonštatoval, že pri porušovaní domácej izolácie po návrate zo zahraničia je dôležité, aby boli pravidlá reálne vymáhané. Otázne je podľa neho opodstatnenie zvýšenia sankcie.


Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) zdôraznil, že predložená novela zákona o elektronických komunikáciách sa zameriava len na nezodpovedných občanov, ktorí nedodržiavajú platné nariadenia. Poslanec Boris Susko (Smer-SD) podotkol, že ide o sledovací zákon a že orgánom štátu by sa mali poskytovať aj koncové údaje v zariadení používateľa. Doležal to odmieta. Hovorí, že ide len o telefónne čísla. Operátor podľa jeho slov síce pracuje aj s dátami ako poloha používateľa, ale štát by ich nezískal.

Dostál považuje sumu 5000 eur pri pokutách za nedodržiavanie izolácie za vysokú vzhľadom na to, že ide o priestupok. Sankcie by mali byť podľa neho primerané cieľu. Myslí si, že pokuta 1650 eur pri súčasnom znení zákona je dostatočne odstrašujúca. "Pre zvýšenie odstrašujúceho účinku sankcie by skôr zabralo, alebo bolo dôležité dosiahnuť stav, keď stanovené pravidlá budú reálne vymáhané, a tí, ktorí ich porušujú, budú sankcionovaní," skonštatoval.

Doležal reagoval tým, že vo vláde diskutovali aj o vyššej sankcii, napokon sa dohodli na zvýšení pokút až do výšky 5000 eur. "Pokuta môže by nižšia a bude to na usmernení ÚVZ tak, aby posudzoval závažnosť tohto porušenia," poznamenal s tým, že ak sa niekto oneskorí o deň alebo dva, alebo si povinnosť pre rôzne iné okolnosti nesplnil, bude možné udeliť mu aj nižšiu pokutu.

V súvislosti s novelou Doležal podotkol, že už dnes sa musia občania pri návrate z "červenej" krajiny na Slovensko nahlásiť na svojom regionálnom úrade, nechať sa otestovať a dodržiavať pokyny Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Deklaroval, že zákon sa zameriava len na nezodpovedných občanov, ktorí opatrenia nedodržiavajú a na ich odhalenie. Zdôraznil, že nedochádza k nakladaniu s osobnými údajmi a údaje budú po ich spracovaní zmazané.

Poslanec Peter Kremský (OĽaNO) vidí potrebu prijať takúto novelu. Ak sa niekto po návrate z rizikovej krajiny nenahlási úradu, je to podľa neho nezodpovedné. Práve preto je podľa neho potrebná legislatívna úprava. Hovorí, že tá má pomôcť pri ochrane zdravia občanov. "Nie je to hlásenie o ľuďoch, kto kde bol, je to výmena údajov," poznamenal. Je podľa neho legitímne, aby úrady pátrali po tom, prečo sa človek nenahlásil na svojom úrade, ak bol v rizikovej krajine.

Susko skonštatoval, že paragrafové znenie zákona nie je v poriadku. Namieta, že by sa mali údaje poskytovať aj iným orgánom štátu. Podotkol, že v zmysle znenia návrhu by bolo možné získať prístup ku koncovým údajom v zariadení užívateľa. Nesúhlasí s tým, že ide len o tie údaje, o ktorých hovoril predkladateľ.