Benzíny a nafta znova zdraželi, analytička predpokladá ďalšie mierne zvyšovanie cien
12 | 07 | 2020 I SITA

Slovenskí motoristi sa znižovania cien pohonných látok zatiaľ nedočkajú.


Ceny na slovenských pumpách môžu v nasledujúcom týždni stagnovať alebo mierne zdražieť, predpokladá to analytička Poštovej banky Jana Glasová. „Od vývoja cien čierneho zlata závisí aj vývoj cien benzínu a nafty na našich čerpacích staniciach. Vzhľadom na vývoj v predchádzajúcich dvoch týždňoch, kedy ceny ropy rástli alebo stagnovali, očakávame teda, že ceny benzínov budú stagnovať alebo mierne zdražejú,“ povedala pre agentúru SITA Glasová.

Ceny benzínov na našich pumpách sa minulý týždeň vybrali výraznejšie smerom nahor. Cena 95-oktánového benzínu sa v 27. týždni oproti predchádzajúcemu týždňu prudko zvýšila o 6,9 % a nachádzala sa tak na úrovni 1,165 eura za liter.

Je smutné, že R. Fico politikárči s úplne všetkým, čo sa mu hodí, tvrdí Korčok
Vplyv slovenskej aj britskej diplomacie na epidemiológov je vraj nulový. Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | TASR


Podobný vývoj zaznamenal aj 98-oktánový benzín, ale jeho cena vzrástla len o 1,1 % na úroveň 1,351 eura za liter. Rástli aj ceny nafty a dosiahli úroveň 1,037 eura za liter. To predstavovalo týždenný nárast iba o 0,2 %.

Prudký prepad cien ropy na svetovom trhu od začiatku tohto roka bol spôsobený pandémiou koronavírusu a s tým súvisiacim výrazným poklesom dopytu po rope. „V porovnaní s úvodom roka, kedy boli ceny pohonných látok najvyššie, je benzín aj nafta stále lacnejšia o zhruba 11 až 17 %. V posledných týždňoch sme, až na menšie výnimky, svedkami rastúcich cien benzínu na našich pumpách, čo odráža vývoj na svetovom trhu s ropou,“ dodala Glasová.

Výstavba 2. profilu tunela Branisko sa predpokladá na rok 2025
Národná diaľničná spoločnosť sa v súčasnosti pripravuje na stavbu diaľnice D1 Beharovce – Branisko. Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | TASR


V priebehu minulého týždňa (27. týždeň) ceny Brent-u prekonali aj 43-dolárovú hladinu. Ropa podľa analytičky profitovala z neočakávane silného poklesu amerických ropných zásob, čo upokojilo investorov na trhoch, keďže to dáva nádej na rast dopytu po tejto komodite. Okrem toho, povzbudivé správy prišli aj z kartelu OPEC, ktorý plnil v júni svoje produkčné limity až na 107 %, teda nad rámec dohody. Jeho celková ťažba bola dokonca najnižšia od roku 2000.

V úvode tohto týždňa (28. týždeň) sa ropný trh vyvíjal stabilne a ropa Brent sa pohybovala v okolí hladiny 43 amerických dolárov za barel. „Utlmená obchodná aktivita zrejme súvisí už aj s letnou dovolenkovou sezónou. V USA došlo k silnému nárastu zásob benzínu, ropu to však výraznejšie neoslabilo,“ konštatovala Glasová.

Slovensko zostáva aj naďalej súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie
Slovensko neplánuje z WHO vystúpiť po vzore USA. Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | TASR