Rusko zablokovalo 107 webstránok za šírenie hoaxov o ústavných zmenách
10 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Ruská Federálna služba pre dohľad nad komunikáciou, informačnými technológiami a masmédiami (Roskomnadzor) zablokovala 107 webových stránok, ktoré šírili nepravdivé správy týkajúce sa nedávneho referenda o ústavných zmenách. Vo štvrtok to uviedol predstaviteľ generálnej prokuratúry Jurij Chochlov, ktorého cituje tlačová agentúra TASS.


"Hneď ako odhalíme takéto webstránky, zašleme žiadosť Roskomnadzoru, ktorý následne skontaktuje tieto platformy a zablokuje ich. Za šírenie nepravdivých informácií o hlasovaní o ústavných zmenách sme pozastavili činnosť 107 webových stránok," uviedol Chochlov na zasadaní výboru Štátnej dumy pre vyšetrovanie zahraničného zasahovania do vnútorných záležitostí Ruska.

Ruskí policajní vyšetrovatelia urobili vo štvrtok prehliadky v bytoch viacerých kritikov politiky Kremľa, ktorí vyzývajú svojich priaznivcov na protesty proti zotrvaniu prezidenta Vladimira Putina pri moci až do roku 2036, ako mu to umožňujú najnovšie schválené zmeny v ruskej ústave.

OSN zistila, že vražda Kásema Solejmáního porušila medzinárodné právo. USA však žiadne dôsledky nepocítia
Pre Ameriku nemá medzinárodné právo žiadny význam. Podľa názoru Washingtonu sa to týka iných krajín, ale nie ich. Toto odôvodnené vyhlásenie OSN je žiaľ v konečnom výsledku bezvýznamné, píše vo svojom komentári na rt.com Scott... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Preklad: Marek Molnár


Policajná prehliadka sa uskutočnila u poslankyne moskovskej mestskej Dumy Julije Gaľaminovej, ktorá vlani v lete v Moskve pomáhala organizovať masové opozičné protesty. Najnovšie Gaľaminová vyzvala prívržencov opozície, aby na budúcu stredu vyšli do ulíc a protestovali proti ústavným zmenám iniciovaným Putinom.

Policajti prehľadali aj domy a byty aktivistov hnutia Otvorené Rusko, ktoré založil Putinov kritik a bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij. Razia sa konala i v sídle mediálnej spoločnosti MBCh Media, ktorú tiež založil Chodorkovskij.

Moskovská radnica v stredu zamietla žiadosť o povolenie protestného pochodu ulicami Moskvy, pričom svoje rozhodnutie zdôvodnila stále platnými obmedzeniami súvisiacimi s epidémiou COVID-19.

Komisia OSN pre Sýriu nikdy v Idlibe nebola a je posadnutá obviňovaním Damasku, prehlásil Lavrov
Vyšetrovacia komisia OSN pre Sýriu sa spoliehala na neoveriteľné zdroje z tretích krajín a je posadnutá obviňovaním Damasku, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov potom, čo bola sýrska vláda obvinená z „vojnových zločinov“ v... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Marek Molnár