Hlad by mohol zabiť viac ľudí ako Covid-19, varuje Oxfam
10 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Hladomor sa šíry z Afganistanu až po Haiti, pretože karanténne obmedzenie týkajúce sa koronavírusu likvidujú príjmy a znižujú zásoby potravín


Milióny ľudí je pod tlakom hladu spôsobenom pandémiou koronavírusu. Tento hlad by mohol pripraviť o život viac ľudí ako samotná choroba, varoval Oxfam, píše theguardian.com. Uzavreté hranice, zákaz vychádzania a cestovania obmedzujú dodávky potravín a príjmy v už aj tak nestabilných krajinách, čo vyústilo do toho, že ďalší milión ľudí sa priblíži v Afganistane k hladomoru. Takisto sa zhoršuje humanitárna katastrofa v Jemene, kde už dve tretiny ľudí žijú o hlade.

Podľa správy charitatívnej organizácie čelí v Afganistane v dôsledku koronavírusu ďalší milión ľudí hladomoru. Počet ľudí na pokraji hladomoru v krajine prudko vzrástol z 2,5 milióna v septembri na 3,5 milióna v máji. tento stav je výsledkom zatvorenia hraníc a hospodárskeho poklesu v susednom Iráne, ktorý spôsobil pokles platieb zahraničným pracovníkom.

Harley-Davidson plánuje zrušiť približne 700 pracovných miest
Firma predpokladá, že úvodné opatrenia v rámci reštrukturalizácie budú znamenať náklady v sume približne 42 mil. USD. Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | SITA


Oxfam povedal, že na svete môže každý deň zomrieť až 12 000 ľudí - o 2 000 viac ako zomrelo na Covid-19 každý deň v apríli. Charita označila Afganistan,Jemen, Demokratickú republiku Kongo, Venezuelu, západoafrický Sahel, Etiópiu, Sudán, Južný Sudán, Sýriu a Haiti za miesta zasiahnuté extrémnym hladom.

„Pridružené problémy ku Covid-19 sú oveľa rozšírenejšie ako samotný vírus a tlačia milióny najchudobnejších ľudí na svete hlbšie k hladu a chudobe. Je nevyhnutné, aby vlády zabránili šíreniu tejto smrteľnej choroby, ale musia takisto zabrániť tomu, aby ešte viac ľudí neprišlo o život kvôli nedostatku jedla,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Oxfam GB, Danny Sriskandarajah.

„Pre mnohých je Covid-19 krízou na kríze. Na to aby prišlo k prerušeniu cyklu hladu musia vlády vybudovať spravodlivejšie a udržateľnejšie potravinové systémy, ktoré zabezpečia, aby mali výrobcovia a pracovníci dosť peňazí na živobytie.“

Oxfam povedal, že v krajinách s existujúcimi problémami, ako napríklad Južný Sudán a Sýria, sa problémy spojené s hladom zhoršujú. Existujú však obavy aj v prípade krajín so strednými príjmami, ako sú India a Brazília. Hromadná nezamestnanosť zasiahla všetky krajiny, pričom najviac trpeli "neformálni" pracovníci pretože nemohli za prácou vycestovať. Cestovné obmedzenia zasiahli aj dodávky potravín tým, že poľnohospodárom zabránili v prijímaní pracovníkov a malým výrobcom zabránili v prístupe na ich vlastné polia.

USA rušia zákazky spoločnostiam, ktoré používajú výrobky Huawei alebo výrobky iných čínske spoločnosti
Trumpova administratíva plánuje tento týždeň dokončiť nariadenia, ktoré zabránia vláde USA v nákupe tovaru alebo služieb od akejkoľvek spoločnosti, ktorá používa výrobky od piatich čínskych spoločností vrátane Huawei, Hikvision a Dahua, informoval... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Mário Martinka


V správe sa uvádza, že vírus zhoršuje humanitárnu katastrofu v Jemene, kde už dve tretiny ľudí nemá dostatočné množstvo jedla. Vyplácanie jemenských pracovníkov v zahraničí kleslo v prvých štyroch mesiacoch roku 2020 o 80%, o 253 miliónov dolárov v dôsledku straty pracovných miest v regióne Perzského zálivu. Uzatvorenie dodávateľských trás viedlo k nedostatku potravín a zvýšeniu cien potravín v krajine, ktorá už aj tak dováža 90% jedla.

Jemenský hovorca Islamskej Pomoci, Salem Jaffer Baobaid, povedal, že vojna v Jemene zničila hospodárstvo krajiny a prinútila mnohých k jednodňovým prácam keďže množstvo ľudí prišlo o svoje  pracovné miesta. „Táto pandémia prinútila ľudí zostať doma. To sťažilo život ľuďom, ktorí každý deň uspokojujú svoje potreby,“ uviedol. "Pandémia ovplyvnila aj základný životný cyklus a utrpenie ľudí sa zvýšilo."

Islamská Pomoc varovala, že hoci ceny potravín a pohonných hmôt v posledných týždňoch stúpali, medzinárodné spoločenstvo nesplnilo finančné ciele pre Jemen. Baobaid povedal, že výsledkom je, že na uliciach musí žobrať viac rodín. „Globálne humanitárne spoločenstvo musí venovať pozornosť situácii v Jemene. Nechýba veľa k tomu aby sme sa dostali do katastrofálnej humanitárnej situácie,“ uviedol.

Ochráni Vás rúško na tvár pred COVID-19 ? Tu je 5 najväčších mýtov o rúškach
Jedna štúdia dospela k záveru, že nosenie rúška od apríla do mája odvrátilo 230 000 prípadov koronavírusu Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Svetový potravinový program OSN, ktorý odhaduje, že počet ľudí čeliacich silnému hladu sa tento rok zvýši o približne 122 miliónov v dôsledku pandémie, znížil dodávky potravín v severnom Jemene takmer o polovicu. Oxfam povedala, že humanitárna pomoc na celom svete bola obmedzená obmedzeniami pohybu a ďalšími opatreniami na zabránenie šírenia vírusu.

Podľa správy Oxfamu sa v rámci globálneho fondu OSN proti Covid-19 pokrylo iba 9% finančných prostriedkov na riešenie potravinovej bezpečnosti. Organizácia volá po peniazoch na boj proti hladu, ktorý je spôsobený pandémiou a na stretnutí ministrov financií krajín G20 na budúci týždeň požiada o zrušenie dlhu, ktorý chudobné krajiny majú.

Oxfam tiež zdôraznil krízu v africkom regióne Sahel, kde najmenej 4 milióny ľudí boli vysídlené kvôli extrémnym klimatickým podmienkam, ktoré ničia úrodu. Toto spôsobuje väčšie napätie medzi komunitami zdieľajúcimi lokálne zdroje.

Tesla: Elon Musk hovorí, že autonómne riadenie piatej úrovne je "veľmi blízko"
Základná funkčnosť autonómneho riadenia piatej úrovne bude v tomto roku dokončená, hovorí generálny riaditeľ Tesly, Elon Musk. Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Mário Martinka