"Skrytá epidémia"? Vedci varujú, že u uzdravujúcich sa pacientov objavia mozgové poruchy po Covid-19
09 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Neurológovia v Spojenom kráľovstve varujú pred možnou „skrytou epidémiou“ mozgových porúch u niekoľkých desiatok uzdravujúcich sa pacientov po Covid-19, ktorí trpia zápalom mozgu, delíriom, poškodením nervov a mozgovou príhodou, informuje portál RT.


Vo výskume, ktorý bol zverejnený v stredu v magazíne Brain, vedci uvádzajú, že zotavujúci sa pacienti môžu trpieť príznakmi potenciálne smrteľnými poruchami mozgu. Vzhľad a závažnosť mozgových stavov nemusí nevyhnutne korelovať so závažnými respiračnými symptómami spojenými s Covid-19.

"Existuje obava, či sa po koronavíruse môže vyskytnúť skrytá epidémia, pri ktorej uvidíme oneskorené dôsledky Covid-19 na mozog, ale na súdenie takýchto teórii je ešte príliš skoro," uviedol Michael Zandi, hlavný autor štúdie a konzultant ústavu NHS University College London Hospital.

Štúdia sa zamerala na 43 zotavujúcich sa pacientov po koronavíruse z Veľkej Británie vo veku 16 až 85 rokov, z ktorých mnohí nemali žiadne z respiračných príznakov, ktoré sú typicky spojené s touto chorobou, namiesto toho sa u nich vyskytli neurologické poruchy.

Väčšina ruských lekárov neverí oficiálnym štatistikám o úmrtí a infekcii na Covid-19
Z prieskumu stoviek lekárov vyplynulo, že takmer 60% si nemyslí, že oficiálne údaje o výsledkoch pandémie Covid-19 v Rusku sú presné, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Zo 43 pacientov malo 10 zápal centrálneho nervového systému s delíriom alebo psychózou, osem malo mozgové príhody a ďalších osem malo poškodenie periférnych nervov vo forme syndrómu Guillain-Barré, pri ktorých imunitný systém útočí na nervy, čoho výsledkom je napríklad aj ochrnutie.

Vedci uviedli, že medzi pacientmi bola jedna 55-ročná žena bez psychiatrického ochorenia v anamnéze, ktorá začala halucinovať a hlásila, že vo svojom dome vidí levy a opice, pričom po návšteve nemocnice dostala antipsychotické lieky.

Prípady sa zvýšili z jedného mesiaca pred pandémiou na dva alebo tri týždne v apríli a máji. ADEM je smrteľný v piatich percentách prípadov a jedna 59-ročná žena v skúmanej skupine pacientov zomrela na tento stav.

MIMORIADNE: Brazílsky prezident Bolsonaro je pozitívny na Covid-19
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro podstúpil test na Covid-19, pričom jeho výsledok je pozitívny, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Skryté výzvy

"Covid-19 ovplyvňuje mozog tak, ako sme predtým nikdy nevideli pri iných vírusoch," hovorí Zandi.

Celý rad neurologických porúch spojených s Covid-19 sa ešte musí bližšie určiť, pretože mnohí pacienti sú jednoducho príliš chorí na röntgenové skenovanie.

Vedci sa obávajú dlhodobých účinkov Covid-19, keďže zotavujúci sa pacienti trpia necitlivosťou, slabosťou, stratou pamäti a únavou, pričom Zandi uvádza, že existuje potenciálna „skrytá epidémia“, ktorá by mohla čakať na ľudstvo v rokoch po odchode Covid-19.

Potrebujeme poznať pravdu o MH-17. Rozhodnutie súdu vyšetriť všetky teórie je veľmi vítaný krok
Rozhodnutie sudcov v konaní o MH17 prijať žiadosť o obhajobu, podľa ktorej sa vyšetrujú aj iné teórie týkajúce sa zostrelenia lietadla, je správne, pretože legitímne otázky ostávajú aj napriek „oficiálnemu príbehu“, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Ďalšia 47-ročná žena bola prijatá s bolesťou hlavy a necitlivosťou v pravej ruke zhruba týždeň po vzniku kašľa a horúčky. Neskôr vyžadovala neodkladnú operáciu na odstránenie časti lebky, aby sa zmiernil tlak na jej opuchnutý mozog.

Nepriateľ vo vnútri

V ďalšom znepokojivom prípade vedci zdôrazňujú, že SARS-CoV-2 nebol odhalený v mozgu alebo mieche pacientov s poruchami mozgu, čo naznačuje, že vírus nespôsobil priamo neurologické príznaky, ale namiesto toho môže vyvolať odpoveď našej imunity.

Vodič SÚV vrazil do demonštrantov Black Lives Matter v New Yorku (VIDEO)
Motorista spanikáril po tom, ako ho obklopili demonštranti Black Lives Matter (BLM) na Times Square v New Yorku, pričom prešiel davom a zachytil sa mu do podvozku bicykel, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Marek Molnár