Pokiaľ nebude najvyšší súd plne funkčný, nemožno hovoriť o právnom štáte, zhodli sa šéfovia súdnej rady a najvyššieho súdu
09 | 07 | 2020 I TASR

Pokiaľ nebude Najvyšší súd SR plne funkčný, nemožno hovoriť o právnom štáte. Zhodli sa dnes na tom na prvom spoločnom stretnutí novozvolený predseda Súdnej rady SR Ján Mazák a predseda najvyššieho súdu Ján Šikuta.


Na najvyššom súde chýba takmer štvrtina z celkového počtu 80 sudcov. Najhoršie na tom sú občianskoprávne kolégium a správne kolégium. Na každom z nich chýba šesť až sedem sudcov. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa predsedu Najvyššieho súdu SR Tatjana Lesajová.

Dôvodom nedostatku sudcov na najvyššom súde je podľa Šikutu celková poddimenzovanosť súdov. Predsedovia krajských súdov hovoria, že nemôžu súhlasiť s tým, aby uvoľnili sudcov na najvyšší súd, pretože im budú chýbať.

Peniaze z európskych zdrojov treba využiť na skvalitnenie života rómskych komunít na Slovensku, tvrdí Klus
Peniaze z európskych zdrojov treba využiť na skvalitnenie života rómskych komunít na Slovensku. Povedal to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ) Marin Klus (SaS) po stretnutí so splnomocnenkyňou Vlády... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | SITA


Šikuta informoval predsedu súdnej rady, že najvyšší súd v krátkom čase vypíše výberové konania na sudcov a vyjadril presvedčenie, že „privedú na súd vysokokvalitných, no zároveň morálne bezúhonných nových sudcov“. Dodal tiež, že pre zabezpečenie výkonu súdnictva sú potrebné aj ďalšie kroky, ako vytvorenie prijateľných pracovných podmienok, ktoré za súčasného stavu nie sú možné. Zdôraznil, že pre sfunkčnenie súdov a pre očistu justície je potrebná úzka spolupráca oboch inštitúcií s ministerstvom spravodlivosti.

Mazák plne podporuje všetky snahy najvyššieho súdu o zabezpečenie jeho riadneho chodu a vyjadril prisľúb, že súdna rada a on sám budú v najväčšej miere podporovať všetky jeho kroky. „Jednou z mojich priorít je sfunkčniť a zefektívniť prácu disciplinárnych senátov, aby sa urýchlili nedoriešené disciplinárne konania z minulosti,“ zdôraznil predseda súdnej rady a dodal, že tento krok je potrebný pre zvýšenie dôveryhodnosti justície.