Falšovaním vznikajú na Slovensku ročne straty na štátnych príjmoch vo výške 456 mil. eur
09 | 07 | 2020 I SITA

Výška ročných strát za rok 2019 v dôsledku falšovania a pirátstva sa podľa Úradu priemyselného vlastníctva SR (ÚPV SR) odhaduje na 456 mil. eur. To zodpovedá 12,3 % predaja v rámci 11 odvetví.


Podľa globálnej analýzy celková hodnota ušlého zisku na Slovensku zodpovedá 84 eurám na slovenského občana ročne. Vyplýva to z druhého hodnotenia odvetví známych svojou zraniteľnosťou v prípade porušovania práv duševného vlastníctva, ktoré vydala partnerská organizácia úradu na európskej úrovni, Európsky úrad pre duševné vlastníctvo (EUIPO).

Objem ušlého zisku však podľa ÚPV klesá vo všetkých sledovaných oblastiach. Medzi najviac zneužívané tovary podľa štúdie, ktorú uskutočnil európsky partner úradu EUIPO, patrí - elektronika, potraviny a nápoje, alkoholické nápoje, luxusné výrobky, odevy a doplnky, pesticídy, falšované lieky, tabakové výrobky či automobilové diely.

Nástup vyspelejších technológií má podľa ÚPV na povahu a rozsah falšovania významný vplyv. Falšovatelia využívajú platformy, ktoré uľahčujú šírenie reklamy, predaj a distribúciu falšovaného a pirátskeho tovaru rastúcemu počtu spotrebiteľov. Z dôvodu falšovania v odvetví kozmetiky a výrobkov osobnej hygieny sa konkrétne straty z predaja zvýšili v EÚ o viac ako 2,5 miliardy eur. Ide o najvyšší nárast spomedzi všetkých skúmaných odvetví.

Strana Spolu podáva kvôli znečisteniu v Istrocheme trestné oznámenie
Mimoparlamentná strana Spolu - občianska demokracia (Spolu) podáva pre znečistenie v areáli Istrochem trestné oznámenie na neznámeho páchateľa z trestného činu ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | SITA


„Prítomnosť falšovaných výrobkov na trhu EÚ znamená ročnú stratu na tržbách z predaja v odvetví kozmetiky a výrobkov osobnej hygieny vo výške približne 14,1 % (9,6 miliardy eur). Pre Slovensko je tento údaj 16,7 %, čo sa rovná strate z predaja vo výške 49 mil. eur ročne, čiže nárast o 17 mil. eur od posledného odhadu,“ uviedol predseda ÚPV SR Matúš Medvec.

Slovensko prichádza o milióny eur ročne nielen v dôsledku prítomnosti falšovaných tovarov na trhu, ale z toho znížených priamych a nepriamych daní. „Okrem ekonomických strát predstavuje falšovaný tovar významné zdravotné riziko pre spotrebiteľov a spôsobuje aj hospodárske škody, ktoré sú v rámci štyroch odvetví – farmaceutické výrobky, kozmetická a osobná starostlivosť, víno a liehoviny, hračky a hry, v celkovej strate z predaja na úrovni 187 mil. eur ročne,“ dodal predseda ÚPV SR Matúš Medvec.

Úrad priemyselného vlastníctva SR úzko spolupracuje s kompetentnými úradmi v tejto oblasti, najmä s Finančným riaditeľstvom SR, ktoré sa venuje opatreniam proti falšovaniu tovarov a výkonu ochrany práv majiteľov v oblasti práv duševného vlastníctva.

Do programu schôdze pribudol zákon o štátnom rozpočte a komisárovi pre deti
Do programu 9. schôdze parlamentu pribudli dva nové návrhy zákonov. Poslanci sa budú zaoberať návrhom novely zákona o štátnom rozpočte na tento rok, ako aj návrhom zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím. O... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | SITA