V prípade vážnej situácie budem biť na poplach, hovorí hygienik Mikas
08 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Meno hlavného hygienika Jána Mikasa začalo byť verejnosti známejšie až po nástupe pandémie nového koronavírusu. Mikas tvrdí, že pri svojej práci nezaznamenal problémy ani pri spolupráci s expremiérom Petrom Pellegrinim, ani so súčasným premiérom Igorom Matovičom. V prípade zhoršenia situácie chce byť prvým, kto začne biť na poplach. 


V exkluzívnom rozhovore pre denník SME hlavný hygienik hovorí aj o tom, že súčasná situácia s vírusom COVID-19 je na Slovensku iná, ako bola začiatkom marca. Napriek tomu, že od 19. júna počty nakazených narastajú, štát nepristúpil k podobným opatreniam, aké boli na stole predtým. Podľa Mikasa sme totiž v marci ešte nemali dostatok informácií o priebehu pandémie. 

„S každým uvoľnením sa zvyšuje riziko a s nárastom prípadov po otvorení hraníc sme automaticky počítali. Otázka znie, ako tie čísla teraz budú stúpať a či to zvládneme, alebo nie. Nemohli sme tie opatrenia držať, keď si ekonomika a obchod vyžadovali uvoľnenie,“ vysvetľuje hygienik. 

Pri zavádzaní marcových opatrení zohrali podľa neho značnú úlohu aj zábery z Talianska či z iných krajín, ktoré boli pandémiou zasiahnuté v najväčšej miere. „Čísla sú teraz síce podobné, ale o víruse máme viac informácií a sme preto aj lepšie pripravení aj na druhú vlnu,“ doplnil Mikas. 

Koalícia za dva týždne nijako nepomohla ľuďom, priznal Matovič
Premiér chce byť podľa vlastných slov v koalícii zmierovateľom. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


Súčasná stratégia prístupu boja s koronavírusom sa podľa neho zmenila, pričom sa zameriava najmä na zachytenie lokálnych prípadov, ktoré budú na naše územie prinášané zo zahraničia. Plošné opatrenia tak aktuálne nie sú témou dňa. V pozore ale musia byť regionálni hygienici, ktorí budú musieť byť prísnejší.

Ak by sa situácia naozaj veľmi zhoršila a bolo by postihnuté celé územie Slovenska, tak by sme navrhli aj plošné opatrenia. Ale kým sa bude dariť zvládať tieto importované prípady a ich úzke kontakty, tak opatrenia na lokálnej úrovni postačia,“ upresnil Mikas, ktorý by chcel byť v prípade vážnej situácie tým, kto začne navrhovať ďalšie kroky a biť na poplach. 

Liek účinný v liečbe COVID-19 prvýkrát podali pacientovi v Bratislave
"Lekári sa rozhodli pacientovi podať liek Remdesivir v kombinácii s kortikoidom Dexametazón, ktorý tlmí zápal v pľúcach," uvádza Univerzitná nemocnica Bratislava. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | SITA


Mikas sa v rozhovore pre SME nevyhol ani otázke, ako vnímal komunikáciou s politikmi. Podľa neho Pellegrini aj Matovič pozorne počúvali rady odborníkov. Matovič síce mal otázky k jednotlivým krokom avšak finálne rozhodnutie bolo na konzíliu odborníkov, hovorí hygienik. 

Za rozhodnutia nesú podľa Mikasa zodpovednosť všetky segmenty, vrátane ministerstiev a vlády, ktoré sa na ich implementácii podieľali. V prípade zatváraní obchodov počas nedele si však až ku koncu všimol, že verejnosť tieto kroky vníma cez prizmu politiky. Tvrdí ale, že ani Matovič ani nikto iný netrval na tom, že nedeľa má zostať sanitárnym dňom aj naďalej. 

Hlavný hygienik napokon nevidí rozdiel v spolupráci s Matovičom či s Pellegrinim. „Nezaznamenal som však problém ani s jedným a ani s druhým. Oceňujem, že ma v danej chvíli počúvali, premýšľali nad mojimi slovami a na druhý deň mi ešte dávali dodatočné otázky, omnoho náročnejšie. Musím uznať, že obaja sa problému zhostili dobre. Ani s jedným som sa pred tým nepoznal,“ uzavrel Mikas. 

Minister obrany sa rozišiel s partnerkou
Ministrova expriateľka si zbalila veci a odišla bývať do Petržalky. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Peter Haluza