Magnetické pole Zeme je 10-krát nestabilnejšie, ako sa očakávalo
08 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Štúdia vedcov z Veľkej Británie a USA ukazuje, že magnetické pole Zeme, ktoré nás chráni pred ničivými slnečnými erupciami Slnka, môže byť až 10-krát nestabilnejšie, ako sa doteraz myslelo, informuje portál RT.


Štúdia sa zameriava na tekuté železo, ktoré tečie takmer 2 000 km pod zemským povrchom a ako ovplyvňuje pohyb zemského geomagnetického poľa. Keďže vonkajšie jadro roztaveného kovu Zeme vytvára elektrické prúdy, ktoré nabíjajú magnetické pole planéty.

Magnetické pole je pre život na Zemi rozhodujúce, pretože nám to nielen pomáha s vecami, ako sú navigačné systémy, ale tiež nás chráni pred žiarením z vesmíru.

Štúdia publikovaná v Nature Communications podrobne popisuje, ako vedci zistili, že naše chápanie magnetického poľa je chybné, a ukazuje, že zmeny v smere magnetického poľa môžu byť až 10-krát rýchlejšie ako najrýchlejšie zaznamenané údaje.

Kométy sú pre Zem nebezpečnejšie ako asteroidy, varuje Európska vesmírna agentúra
Európska vesmírna agentúra (ESA) varuje, že kométy nie sú iba neškodné kúsky ľadu, pretože ich potencionálny dopad na Zem môže byť deštruktívny, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Práca zahŕňala kombináciu počítačových simulácií procesu generovania poľa s nedávno publikovanou rekonštrukciou časových variácií magnetického poľa Zeme za posledných 100 000 rokov.

Práca odhalila prudkú zmenu smeru magnetického poľa asi pred 39 000 rokmi. Posun pri 2,5 stupňa za rok bol oveľa rýchlejší ako predchádzajúce odhady.

Posunu predchádzala globálna Laschampova udalosť, pričom šlo o krátku zmenu magnetického poľa Zeme približne pred 41 000 rokmi.

Vedci takmer rok a pol skúmali „správanie“ mŕtvol. Nafilmovali ich, ako sa hýbali
Vedci austrálskeho centra pre tafonomický experimentálny výskum skúmali mŕtvoly. Počas jeden a pol roka trvajúceho snímania tiel zosnulých zaznamenali, čo sa stane s mŕtvolami po smrti, pričom sa zamerali najmä na vlastnosti procesu rozkladu.... Čítať ďalej
31 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič


V histórii sa už stalo mnohokrát, že sa magnetické póly Zeme obrátili, a to vieme vďaka magnetickému zloženiu niektorých starovekých hornín, ktoré majú rôzne polarizácie.

Všeobecne nevieme veľa o účinkoch takého prevrátenia, až na to, že po jeho dokončení nám ihla na kompasu povie, že sever je na juhu a že na juh je na severe.

Tento fakt je dôležitý, pretože takéto rýchle zmeny sú spojené s miestnym oslabením magnetického poľa, čo znamená, že Zem je v týchto časoch a polohách zraniteľnejšia z rádioaktívnych prvkov z vesmíru.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/07/07/sylvester-stallone-oslavuje-74-narodeniny-%e2%80%8b%e2%80%8blegendarneho-herca-najviac-zranila-smrt-syna/