Krajčímu nedôverujem, poučenie pred interrupciou sa stane katechizmom, hovorí Beňová
07 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Poslanci NR SR sa budú v rámci programu júlového rokovania parlamentu zaoberať až štyrmi návrhmi na novelu zákona o interrupciách z roku 1986. Jednou z nich je aj novela z dielne OĽaNO, ktorá hovorí napríklad aj o predĺžení času na premyslenie si potratu pre ženu po poučení lekárom. Monika Beňová (Smer) tvrdí, že novela je cestou k sprísňovaniu umelého prerušenia tehotenstva. 


V diskusii s Annou Záborskou (KÚ) pre televíziu Hospodárskych novín Beňová prízvukuje, že novela má skomplikovať ženám prístup k umelému ukončeniu tehotenstva. Podľa Záborskej by naopak ženám mala pomôcť v zlej sociálnej a finančnej situácii. 

„Tá zmena, tá novela, s ktorou my prichádzame, je dôležitá v hociktorom období. Prvotne chceme pomôcť tým ženám, ktoré sú v zlej finančnej, sociálnej alebo zdravotnej situácií,“ objasňuje jedna z predkladateliek zákona. Novela pritom obsahuje viacero zmien, ktoré upravujú napríklad čakaciu lehotu na zákrok. 

Po novom by tak mohlo platiť, že sa predĺži čas, ktorý má žena na premyslenie si rozhodnutia o umelom prerušení tehotenstva zo súčasných 48 na 96 hodín. Záborská argumentuje tým, že ide o nezvratné rozhodnutie, na ktoré žena potrebuje dostatok času a informácií. 

Následky pandémie budú obrovské, vláda pri narábaní s peniazmi z EÚ zlyháva, tvrdí analytik
Ekonomické následky pandémie koronavírusu budú obrovské a potrvajú roky. Zásadným faktorom pre Slovenskú ekonomiku budú peniaze prúdiace z EÚ. Hrozí však, že budú rozhádzané či rozkradnuté. V tomto ohľade vláda zlyháva na celej čiare, tvrdí... Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Podľa Beňovej ide naopak o komplikáciu navyše, pričom 96 hodín na rozhodnutie môže spôsobiť žene traumu. Europoslankyňa v diskusii tvrdí, že aktuálna právna legislatíva dáva žene dostatok priestoru na voľbu. Zároveň nesúhlasí so znením novely, ktorá by mala interrupcie sprísňovať. 

Súčasťou návrhu je okrem toho aj poučenie ženy pred samotným zákrokom. „Jeho obsahom by mala byť ponuka pomoci a alternatív k potratu, ako aj informácie o dôsledkoch umelého potratu na fyzické aj psychické zdravie ženy,“ v rozhovore pre Denník N hovorí ďalšia z predkladateliek zákona Lucia Drábiková (OĽaNO). 

Presný text poučenia síce nie je súčasťou zákona na podľa Drábikovej by malo byť jeho znenie komplexné a realistické. „Bolo by dobré, ak by sa lekári vedeli prispôsobiť žene, jej poznatkom, situácii. Aby tá informácia, ktorú žena dostane, bola podaná takým spôsobom, aby bola dobre pochopená a aby sa mohla dobre rozhodnúť,“ dodala poslankyňa. 

Nový ruský obranný systém S-500 bude môcť zostreliť nadzvukové zbrane a satelity z nízkej obežnej dráhy Zeme
Ruský protiraketový systém S-500 nebude mať žiadnu konkurenciu na svete, uviedol vysokopostavený vojenský predstaviteľ, pričom dodal, že ide tiež o prvú zbraň, ktorá bude zaradená v kategórii vesmírnych obranných zbraní, informuje portál... Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Samotný text poučenia by malo mať podľa slov Záborskej v kompetencii ministerstvo zdravotníctva. Práve tento bod podľa Beňovej vyvoláva rozpory. V diskusii na televízii Hospodárskych novín europoslankyňa hovorí, že ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu (OĽaNO) v takto citlivej oblasti nedôveruje. 

„Otázkou je, akú máme mieru dôvery v ministerstvo zdravotníctva. Keď si pozrieme niektoré vyhlásenia pána ministra, tak neviem, či práve ministerstvo pod jeho vedením má pripravovať takúto vyhlášku, aby sme nezistili, že je z toho katechizmus miesto toho, aby sme mali odborné poučenie,“ vysvetlila Beňová. 

Nedôveruje tomu, že by Krajčí dokázal napísať sekulárne poučenie pre ženu tak, aby sa dokázala rozhodnúť. Spolu s týmito slovami vyjadrila nádej, že zmeny predkladané v novele napokon neprejdú. 

„Je to siahanie na dobré meno ministra zdravotníctva. Ja myslím, že doktor Krajčí je odborník,“ oponuje Beňovej Záborská. Doplnila, že v poučení sa nič z katechizmu žiadnej cirkvi nachádzať nebude a na jeho finálnom znení bude spolupracovať viacero odborníkov z ministerstva. 

Ak SaS a Za ľudí „zadosťučinia svojim silným rečiam“, Kollár bude odvolaný, tvrdí premiér
Podľa Matoviča poslanci hnutia OĽaNO budú pri prípadnom návrhu na odvolanie Kollára „slobodní“ v hlasovaní a že je to „dobrá uhorková téma na leto“. Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA