Slovenskí motoristi by sa mali pripraviť na mierne zdražovanie benzínov
05 | 07 | 2020 I SITA

Slovenskí motoristi by sa mali pripraviť na mierne zvyšovanie cien benzínov. Vývoj cien benzínu a nafty na našich čerpacích staniciach totiž stále závisí od vývoja cien ropy na svetových trhoch. „Vzhľadom na vývoj v predchádzajúcich dvoch týždňoch, kedy ceny ropy viac-menej rástli, očakávame, že benzín na našich pumpách môže v nasledujúcom týždni opäť mierne zdražieť,“ uviedla pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Jana Glasová.


Ceny benzínu na našich pumpách sa minulý týždeň hýbali oboma smermi. Cena 95-oktánového benzínu sa v 26. tohtoročnom týždni oproti predchádzajúcemu týždňu výraznejšie znížila o 3,5 % a nachádzala sa tak na úrovni 1,090 eura za liter. Opačný vývoj zaznamenal 98-oktánový benzín, ktorého cena vzrástla o 1,5 % na úroveň 1,336 eura za liter. Rástli aj ceny nafty a dosiahli úroveň 1,035 eura za liter. To predstavovalo týždenný nárast o 0,8 %.

V porovnaní s úvodom roka, kedy boli ceny pohonných látok najvyššie, sú benzín aj nafta lacnejšie o zhruba 12 až 19 %. „V posledných týždňoch sme svedkami rastúcich cien benzínu na našich pumpách, čo odráža vývoj na svetovom trhu s ropou. Minulý týždeň bol ale takpovediac “zmiešaný“ a zatiaľ čo ceny benzínu 98 a nafty pokračovali v rastúcom trende, tak benzín 95 zlacňoval,“ dodala Glasová.

V priebehu minulého týždňa sa ropný trh hýbal oboma smermi. Ceny Brent-u najprv klesli až k 40-dolárovej hranici, následne ale zamierili opäť nahor. Smerom nadol bola ropa tlačená podľa analytičky správami o raste ropných zásob v USA, čo podporilo obavy z nízkeho dopytu. S blížiacim sa koncom týždňa ale začalo čierne zlato opäť rásť.

V úvode tohto týždňa sa ceny Brent-u hýbali už na dostrel 42-dolárovej hladiny. „Ropa profitovala z neočakávane silného poklesu amerických ropných zásob, čo upokojilo investorov na trhoch, keďže to dáva nádej na rast dopytu po tejto komodite. Okrem toho, povzbudivé správy prišli aj z kartelu OPEC, ktorý plnil v júni svoje produkčné limity až na 107 %, teda nad rámec dohody. Jeho celková ťažba bola dokonca najnižšia od roku 2000,“ konštatovala Glasová. Vo štvrtok bol výrazný pokles ropných zásob v USA potvrdený aj oficiálnymi štatistikami, vďaka čomu ceny Brent-u prekonali hranicu 43 amerických dolárov za barel.

WHO hlási najvyšší denný prírastok nakazených od začiatku pandémie
Najviac nových prípadov - takmer 130-tisíc, pribudlo na americkom kontinente. Čítať ďalej
05 | 07 | 2020 | SITA