Poslanci Smeru-SD navrhujú ďalšiu zbraňovú amnestiu
05 | 07 | 2020 I TASR

Počas doterajších zbraňových amnestií bolo celkovo odovzdaných 10.865 zbraní a 82.010 kusov streliva.


Poslanci opozičného Smeru-SD navrhujú zaviesť ďalšiu zbraňovú amnestiu. Platiť by mala od 1. novembra tohto roka do konca apríla 2021. Do Národnej rady (NR) SR predložili novelu zákona o strelných zbraniach a strelive. Jej cieľom má byť zníženie počtu nelegálne držaných zbraní, ako aj prípadná identifikácia zbraní, ktoré mohli byť použité v súvislosti s trestnou činnosťou.

Novela má vytvoriť časovo obmedzené obdobie, počas ktorého bude možné na ktoromkoľvek policajnom útvare odovzdať dobrovoľne zbraň kategórie A, B alebo C, ako aj strelivo do nich, za podmienky zániku trestnosti nedovoleného ozbrojovania.

Poslanci vysvetlili, že by tak mala zaniknúť trestnosť nedovoleného ozbrojovania tým osobám, ktoré bez povolenia držia zbrane alebo strelivo a v stanovenej lehote ich odovzdajú do úschovy Policajnému zboru.

Poslanci argumentujú výsledkami doterajších troch zbraňových amnestií. Hovoria o preventívnom význame. Pripomenuli, že počas doterajších zbraňových amnestií bolo celkovo odovzdaných 10.865 zbraní a 82.010 kusov streliva, medzi nimi aj zbrane z 19. storočia, ale aj z prvej a druhej svetovej vojny.

Migrantov by malo prijímať viac štátov EÚ, vyhlásil nemecký minister vnútra
Nemecký minister vnútra Horst Seehofer žiada, aby sa na prijímaní migrantov zachránených v Stredozemnom mori podieľalo viac štátov Európskej únie. Dosiaľ ide len o päť až šesť krajín a "takto to ale nemôže zostať", povedal kresťanskodemokratický... Čítať ďalej
05 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR